Artista FLORICA PREVENDA expune seria de picturi “anonymous” la Annart Gallery (str. Andrei Mureşanu 1, Bucureşti), în perioada 17 martie – 1 mai 2021. Vernisajul va avea loc miercuri, 17 martie 2021, în intervalul 4-8 pm. Curatorul expoziției este Magda Predescu.
Florica Prevenda. Imersiune în virtual
”Când, în 1997, a abordat pentru prima dată tema Chipului fără chip, Florica Prevenda a intuit impactul pe care revoluția informațională îl va avea asupra modului în care gândim, acționăm și ne construim în prezent identitatea. Accesul nelimitat la informație, comunicarea instantanee, globalizarea, succesul rețelelor de socializare, demonstrând nevoia de comunicare și de reprezentare de sine a omului contemporan, sunt teme pe care artista le-a prezentat de-a lungul anilor în câteva serii de lucrări, unitare atât din punct de vedere tematic, cât și formal: Net People (2000-2001), Shadows of the Present (2001-2004), Facebook Obsession (2011-2015), Ephemeral / Condensation (2015-2016).
Lucrările din seria Anonymous (2017-2018) încheie, astfel, un demers artistic început cu peste 20 de ani în urmă. Instalația construiește un portret conceptual al omului actual, care, fascinat de ecranul calculatorului sau al telefonului, se dizolvă în rețele informaționale, în sisteme de semne și coduri, alegând, adesea, comoditatea și anonimatul avatarului virtual. Raportul cu sinele, cu celălalt și cu lumea a fost transformat în mod iremediabil de interfața numerică. Pentru a reda codul binar, pixelizarea, contiguitatea dintre corpul natural și corpul virtual, artista apelează la strategii formale preluate din minimalism și conceptualism – geometrie, repetiție, serialitate. Culorile puternice, funcționând ca metaforă pentru artificialitatea mediului virtual, adaugă portretelor o notă Pop Art, la fel ca în seria Facebook Obsession. Tot culoarea produce, prin contrast, senzația de relief, contribuind la accentuarea volumetriilor. Lucrările au o anumită materialitate, provoacă nu doar vizual, ci și tactil, iar ritmarea suprafețelor, simetria, proporțiile, atenția acordată detaliilor conferă rafinament construcției. Materia și conceptul se susțin, existând o complicitate între gândirea creatoare și texturile alese.”

Magda Predescu, curator
Cu prilejul deschiderii expoziției va avea loc lansarea albumului INSTANCES, cuprinzând lucrări realizate de Florica Prevenda în intervalul 1999-2019. Albumul a apărut la Editura Institutului Cultural Român în 2020, cu texte teoretice semnate de Magda Predescu, Aurelia Mocanu și Diana Ursan. Reproducerile sunt însoțite de un dialog între artistă și istoricul de artă Adrian Guță.
Vizitarea expoziției se va desfășura respectând toate normele igienico-sanitare. Astfel, vă invităm să parcurgeți expoziția în grupuri restrânse de maxim 4 persoane.