Dată: 15 martie  30 aprilie

Oră: 17:00

Locație: Fundația Téka, sala de conferințe + online
Gherla, Mihai Viteazu 39, Jud. Cluj

Pe 15 martie 2021 prezentăm la Gherla expoziția de benzi desenate intitulată Tineretul revoluáionar – Proclamația din 1848 în benzi desenate în colaborare cu Fundația Téka. Expoziția va fi vernisată online și va putea fi vizitată până la sfârșitul lunii aprilie. Vernisajul online al expoziției va putea fi urmărit live pe pagina de Facebook a Fundației Téka / Téka Alapítvány, pe 15 martie, de la ora 17.00.

În martie 1848 tinerimea din Pesta și-a exprimat gândurile referitoare la reforma constituției într-o proclamație de 12 puncte. Această proclamație a fost citită în fața mulțimii conduse de PetŐfi Sándor, Jókai Mór și Vasvári Pál pe 15 martie, și tot atunci poetul Petőfi Sándor a recitat poezia sa, Nemzeti dal / Poemul național, scris special pentru această ocazie.

În 2013 artiștii Academiei Maghiare de Benzi Desenate au desenat cele 12 puncte ale acestei proclamații. În proiect au luat parte scriitorii Szabó Jenő și Bayer Antal, și graficienii Lanczinger Mátyás, Haránt Artúr, Fritz Zoltán, Felvidéki Miklós, Zsoldos Péter, Fórizs Gergely, Tálosi András, Halmi Zsolt și Csordás Dániel. Prin desenele lor artiștii reflectă asupra celor 12 puncte al revoluției din 1848.

Materialul expoziției a fost pus la dispoziția Institutului Cultural Maghiar din București de Academia Maghiară de Benzi Desenate în 2014, când a fost expus simultan la evenimentele festive de 15 martie la sediul institutului din București și la Sibiu. În 2019 expoziția a fost expusă la Centrul Cultural Petőfi din București și în foaieul Teatrului Național București I.L.Caragiale, iar în 2020 a fost prezentată și la Oradea.

Expoziția a fost realizată de Institutul Cultural Maghiar din București prin bunăvoința Academiei Maghiare de Benzi Desenate.

Fundația Teka este o organizație neguvernamentală fondată in 1993, cu profil cultural, educațional si de tineret. Aria geografică de cuprindere se extinde asupra municipiului Gherla și localitățile din regiunea Câmpiei Transilvaniei.
Misiunea fundației este de a sprijini formarea unor comunități active bazate pe valorile reale si specifice existente în această parte a Europei.
Viziunea lor este formarea unei comunități în care sectorul public, sectorul de afaceri si societatea civilă cooperează pentru binele cetățenilor, în spiritul valorilor democrației europene pentru a răspunde noilor și diverselor provocări ale contemporaneității.
(sursa: www.teka.ro)