Text și fotografii de Anemona Maria Frate

Un eveniment important marchează începutul de primăvară la Muzeul Memorial „Octavian Goga” din Ciucea, respectiv expoziţia „Figuri feminine în colecţia Muzeului „Octavian Goga”, subliniind imaginea femeii de secol XX, regăsită în unele dintre lucrările expuse în muzeu. 

Pornind de la unul dintre tipurile de politică culturală, muzeul, integrat fiind într-o structură axată pe autonomie locală, are scopul de a promova cultura. Prin urmare, vernisajul a avut loc la data de 01 martie 2021, iar expoziţia este deschisă publicului până la data de 31.03.2021. Alături de colecţia de volume ale lui Octavian Goga sunt expuse lucrări de artă din colecţia poetului, amintind astfel de textele antice ale lui Aristotel și Horaţiu, care comparaseră poezia cu pictura („ut pictura poesis”).

În lucrările semnate de artista Elena Popea, „Trei femei bretone”, „Femeie bretonă cu doi copii” și „Două fetiţe bretone”, studiile analitice în culoare arhitecturează siluete umane printr-un registru plastic regăsit în tușe mari de culoare. Printr-un contur clar al formei, construiește astfel, plastic, tipologii umane de secol XX din Franța, unde artista a studiat și a expus la Muzeul Jeu de Palme din Paris. Influenţată fiind de arta lui Cezanne, prin modelajul sculptural în culoare regăsit în lucrările expuse la Londra, Amsterdam și Germania, Elena Popea conferă materialitate picturală lucrărilor create. 

Interpretările plastice, subsumate în jocul decorativ în linie, regăsit în portretul expus în muzeu și semnat Ioan Sima, rezumă imagistica artistului vis-a-vis de frumusețea portretului feminin, la o vârstă înaintată. Simplificările ilustrative din portret, redate prin studiu și prin linia ușor modulată, păstrează expresia timpului în privire. Absolvent la clasa profesorului Frohlich din Viena și al Academiei De la Grade Chaumiere din Paris unde a studiat pictura, artisul Ioan Sima a expus la galerii de artă din țară și în Paris, respectiv la Galeria de Artă Ror Volmar și în cadrul expoziţiei organizate de Societatea artiștilor independenți din Paris, unde a devenit membru începând cu anul 1975.

În cadrul muzeului sunt expuse lucrările semnate Jules Pascin, vernisate în luna februarie a anului curent.Expresia vitalităţii și a sublimului sunt regăsite în lucrările „Dejunul pe malul apei” și în „Nudul feminin”, unde prin linii cu contur sunt schiţate personaje feminine, printr-un desen reductiv al formei, ce amintesc de repertoriul stilistic al artistului. Incifrarea într-o cheie ascunsă vizibilului este o posibilă interpretare în nudul semnat de artist. Culoarea epocii este surprinsă de artist în lucrarea „Trei pariziene”, unde desenul grafic, urmele de hașuri și nuanţele pastelate amintesc de așa numitul spectacol al vieții. 

Artele desenului, în accepţiunea lui Vasari, sunt „cele mai frumoase arte”. Conceptul de imitaţie artistică, având ca obiect natura, concept ce a apărut în antichitatea clasică elină și latină și conceptul de expresie, apărut în secolul XVIII, sunt întalnite în lucrările de grafică expuse în interiorul muzeului. Stricte conotaţii temporale sunt aduse în prim plan de studiul de desen semnat Jean Steriadi si gravura cu portretul poetului Octavian Goga, creată de Horaţiu Dimitriu.

Operele de artă selecționate se află în sala de expoziţii temporare a instituţiei și pot fi vizitate până în data de 31 martie 2021.