Centrul de Teatru Educațional Replika împlinește 6 ANI ÎNTRE 13 FEBRUARIE și 13 MARTIE vă propunem 5 DEZBATERI ONLINE pe teme educaționale

Pe data de 13 februarie, Centrul de Teatru Educațional Replika împlinește 6 ani.

Încă de la apariția sa, artistele și artiștii Centrului Replika au dezvoltat conceptul de teatru educațional, inspirat de pedagogia teatrală britanică, articulat în jurul unor valori fundamentale: jocul în echipă și exercițiile de improvizație, văzute ca fundament al dezvoltării imaginației și personalității copiilor, capacității de interacțiune, de empatie și de implicare socială în situații de viață diferite.

Teatrul educațional este forma de teatru prin care artistele/ artișii, grupurile de tineri/ tinere și comunitățile invizibilizate se educă reciproc în spiritul intervenției colective și solidare în realitățile sociale actuale.

Pentru a marca cei șase de existență, care au însemnat zeci de spectacole, turnee în România și în străinătate, intervenții culturale în școli și licee din București și din țară, rezidențe de creație și parteneriate cu asociații, institute culturale și teatre, Centrul Replika vă propune, în perioada 13 februarie-13 martie, o serie de discuții pe teme strâns legate de câteva spectacole cu impact educațional relevant.

„Cei care rămân. Familii scindate” este tema care va fi dezbătută de către o parte din echipa spectacolului „Familia Offline” (text Mihaela Michailov, regie Radu Apostol”) și specialiste/ specialiști interesate/interesați de tema migrației forței de muncă din perspectiva copiilor rămași acasă. „Familia Offline” este primul spectacol de teatru educațional din România, spectacol prin care a fost inaugurat Centrul Replika, în data de 13 februarie 2015.

„Educația sexuală în școlile din România” abordează perspectivele dezbătute în spectacolul „Totul e foarte normal” (creat de Alexa Băcanu, Leta Popescu, Gabi Albu, Viorel Cojanu și Silvana Negruțiu), un spectacol participativ pentru copii și părinți, inspirat din mărturiile unor adolescente și adolescenți, părinți, profesori, psihologi, preoți, centrate pe necesitatea introducerii educației sexuale în școli.

„Mamă la 9 ani” pune în discuție tema mamelor minore, pornind de la spectacolul „Foreplay”, scris și regizat de Ozana Nicolau. România este pe primul loc în Europa la numărul de mame adolescente. Cea mai tânără mamă din România are 9 ani. Comisia Europeană a emis un raport privind implementarea de urgență a unor măsuri privind mamele minore.

„Cyberbulling-ul. Povești care frâng vieți” analizează realitățile dureroase ale violenței online, fenomen din ce în ce mai prezent în mediul educațional din România. Dezbaterea va fi în jurul spectacolului ”boyz and girlz”, scris și regizat de Sînziana Koenig, spectacol care abordează revenge porn-ul, dreptul la intimitate și protecție, și necesitatea unei legislații adecvate acestor problematici.

„Școala românească între Tik-Tok și precaritate” pornește de la interogațiile lansate de spectacolul ”Limite” (de Mihaela Michailov și Radu Apostol), centrate pe misiunea educației actuale, într-un context în care rolul formator al școlii este constant chestionat. În  august 2020, spectacolul urma să fie prezentat în cadrul Edinburgh Fringe Festival.

Centrul de Teatru Educaţional Replika este un spaţiu cultural interdisciplinar, dedicat explorării şi prezentării creaţiilor artistice performative, cu miză socială și pedagogică.

Centrul REPLIKA reprezintă o platformă de creație pedagogică și artă participativă, prin care categorii de public marginalizate să se poată autoreprezenta și să-și poată crea arta care le definește nevoile și așteptările. Credem că accesul la orice manifestare culturală trebuie să fie gratuit, susţinut de întreaga comunitate.

În 2016, Centrul de Teatru Educaţional Replika a obținut premiul AFCN pentru incluziune socială și dialog intercultural și a fost nominalizat la Premiile Radio România Cultural, secțiunea “Proiecte culturale şi festivaluri”.

În 2018, în cadrul ”Galei Premiilor UNITER”, Centrul Replika a primit ”Premiul Consiliului Britanic” (The British Council Award).

Parteneri media: LiterNet, Sub25, Şapte Seri, Timpul Cireşelor, feeder.ro, Radio România Cultural, Agenda Culturală PENTRU COPII, hailateatru.com, Scena9, scena.ro.