Bună, sunt Lucian Muntean: În calitate de artist vizual vă invit la evenimentului online Noaptea Cercetătorilor.

Astăzi, vineri, 27 noiembrie 2020, de la orele 17:00, am acceptat cu bucurie invitația Institutului de Științe Spațiale ISS pentru a mă alătura în cadrul evenimentului online Noaptea Cercetătorilor de la București.
Voi vorbi live, împreună cu dr. Gina Isar, cercetător ISS, despre microorganizme descoperite într-o picătură apa, forme cristalografice observate în roci văzute la microscop și călătoria particulelor de radiație cosmică prin Univers.
Toate aceste subiecte s-au materializat în lucrări artistice de știință și artă contemporană, pictate în acuarelă, care vor fi prezentate online. Rămâneți aproape!
*

Cercetare și artă contemporană

Vineri, 27 Noiembrie 2020

Cercetare și artă contemporană. Lucrări realizate prin pictură în acuarelă de artistul Lucian Muntean

https://noapteacercetatorilor.ro/nc/nc2020/noaptea-cercetatorilor-2020-bucuresti-magurele/

Călătoria prin Univers a particulelor de radiație cosmică: de la sursă extra-galactică la detecția indirectă de pe Pământ. Lucrare realizată în colaborare cu Gina Isar (ISS)

Razele cosmice sunt particule subatomice care își au originea în galaxia noastră sau într-o extragalaxie. Sursele lor pot fi cele mai violente corpuri cosmice, precum o gaură neagră sau o supernovă. Particulele primare de radiații cosmice pot fi de la nuclee de hidrogen până la nuclee de fier, care pot atinge energii ultra înalte de până la 1020 eV. La intrarea în atmosferă a unei astfel de particule cosmice, la interacția cu atomi și molecule din atmosferă, aceasta se dezintegrează printr-o cascadă în avalanșă într-o succesiune de alte particule elementere secundare, precum electroni, cuante gamma, miunoni, neutrini, hadroni etc.

Atmosfera devine așadar calorimetrul nostru natural pentru observarea așa-numitelor jerbe atmosferice, care prin intermediul lor radiațiile cosmice primare sunt detectate indirect de pe Pământ. Toate aceste ipostaze și metode de detecție se regăsesc în câteva ilustrații artistice realizate în acuarelă, cu aplicație la Observatorul Pierre Auger, cel mai mare experiment de radiație cosmică din lume, localizat în pampasul argentinian, lângă orașul Malargüe, o zonă fără poluare industrială sau alte perturbări luminoase sau sonore, cu condiții de mediu prielnice pentru măsurători indirecte ale mesagerilor cosmici, utilizând tehnici hibride și complementare de detecție pe o suprafață de 3000 km2.

Galerie foto:

Picatura de apă

Banală picătură de apă, pe care în general o subevaluăm, zicând de genul: “… ce mare lucru, e doar o picătură de apă; e mai nimic…”, devine paradoxal poarta spre un microunivers fascinant. Analizând-o la microscop ai șansa să descoperi că viața se manifestă prin forme nebănuite. Pentru a evidenția această diversitate am pictat o serie amplă de lucrări, în acrilic și acuarelă. Cu fiecare lucrare nouă, din cele peste 70 pictate, retrăiam parțial bucuria acelei descoperiri. Desigur apa era elementul primordial chiar și la pictură! Pe suprafața hârtiei, culoarea se dispersa în pelicula de apă, liniile și culorile se estompau asemenea imaginilor văzute în câmpul microscopului. Ceea ce pictam nu conținea viețăți, dar stimula imaginația, creativitatea și neuronii din creier, o altă minune a Vieții!

Galerie foto:

Forme cristalografice în roci văzute la microscop

Cum arată oare o suprafață de un mililetru pătrat? După mulți ani în care am călătorit și în care am avut șansa să admir chiar și peisaje aeriene, am revenit la acel milimetru pătrat, ce se poate vedea în detaliu doar la microscop. Fostul meu profesor, care mi-a fost și îndrumător de an, Șef lucrări dr. Horea Bedelean, actualmente Prodecanul Facultății de Biologie-Geologie, UBB Cluj-Napoca, mi-a oferit șansa de a mai studia împreună câteva secțiunui subțiri prin diferite roci. De data aceasta scopul era un demers artistic, de a repera și identifica acele varietăți cromatice, structuri, clivaje și forme ale cristalelor și fotografierea lor microscopică. A fost o experiență deosebită. În câmpul microscopului apăreau niște forme atât de neașteptate și așa frumos colorate, că realmente erai uluit să descoperi această minunăție ascunsă, nebănuită!

În fața unor astfel de mici descoperiri îți poți da seama încă odată cât de complexă și frumoasă este natura. Pentru a reda toate aceste aspecte am pictat cu acuarele care au pigmenți minerali speciali, unele fiind chiar nuanțe metalizate. Rezultatul final e o serie de peste 30 de picturi care pot fi văzute atât individual, dar care se pot asambla asemenea unui puzzle.

Galerie foto:

Coordonator(i): Lucian Muntean, Gina Isar (ISS)

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.