duminică, 8 noiembrie 2020, ora 17.00
8 noiembrie – 4 decembrie 2020
Institutul Cultural Maghiar (str. Gina Patrichi nr. 8)
Clujul vizibil. Orașul interbelic în fotografiile lui Orbán Lajos
Orbán Lajos (1897–1972) a fost un talentat fotograf al Clujului interbelic. A învățat arta fotografică din pasiune, prin metode autodidacte, fotografiile sale fiind premiate la concursuri internaționale. A ținut cursuri de fotografie în calitate de reprezentant al magazinului de specialitate Kováts P. Fiai; a făcut parte din societatea de fotografi amatori Tessar Teke și probabil că el a fost primul cetățean transilvănean care a realizat filme de amator despre Cluj în perioada anilor 1928–1935, cu prima cameră de filmat de 16 mm CineKodak, dedicat amatorilor.
Orbán Lajos s-a apucat de fotografiat în perioada în care a început procesul de democratizare a fotografiatului: la debutul secolului al XX-lea s-a răspândit printre fotografii amatori pasiunea de a imortaliza străzi și spații exterioare, ca în anii 1920–30, odată cu apariția aparatelor mai ieftine, fotografiatul să devină o activitate cotidiană. Cu toate acestea practica fotografică a lui Orbán Lajos nu poate fi considerată tipică: cu numeroasele sale aparate de fotografiat, laboratorul propriu și ambițiile sale artistice a depășit intențiile unui fotograf care documentează viața familiei. Fotografiile sale nu erau destinate pentru uz familial, ci pentru public. Cu fotografii realizate despre copiii și soția sa a participat și a câștigat premii la mai multe concursuri. Acestea erau multiplicate în cataloage sau ca vederi, alteori erau prezentate în expoziții. Avea atitudinea artistului fotograf amator.
Viziunea sa fotografică poartă amprenta stilului pictorial cu caracteristici romantice, în imaginile despre oraș observându-se și influența stilului modern, obiectiv. Această exigență artistică lansează fotografiile sale dincolo de estetica indiferentă, distantă a cărților poștale ilustrate. Imaginile sale prezintă omul din spațiile orașului, cel care împreună cu arhitectura generează o compoziție dinamică. Pe lângă trendurile internaționale, imaginile sale au fost puternic influențate de societățile și instituțiile clujene cu care a relaționat pe parcursul carierei.
Expoziția analizează, prin fotografiile și filmele lui Orbán Lajos, vizualizarea a trei spații, habitate din Cluj. În imaginile panoramice cu piața centrală a Clujului și în fotografiile de stradă el redă stratificarea socială a orașului și timpul de lucru. Imaginile cu promenada evocă tranziția dintre public și privat, ritmul mai lent, caracteristic timpului liber. Al treilea habitat, cel al casei familiale ilustrează, prin intermediul fotografiilor de interior și al portretelor de familie și artistice, modul de a privi și de a transmite imaginea de către fotograful amator din anii 1930.
Colaboratorii expoziției
Cercetare și concept: Arhiva Audiovizuală din Transilvania (Blos-Jáni Melinda, Mira Marincaș, Tóth Orsolya, Újvári Dorottya)
Digitalizarea filmelor: Buglya Sándor, Tóth Orsolya, Filmtett
Digitalizarea negativelor de fotografie: Nagy Ákos, Asociația Etnografică Kriza János
Postprocesare fotografii: Mira Marincaș
Mulțumiri: moștenitorii lui Orbán Lajos, Pethő Ágnes, Buglya Sándor, Lupescu Radu, Kabay Kata, Asociația Etnografică Kriza János, Nagy Péter
Recent Comments