Ați arătat că iubiți Arta și ne-am bucurat că ne priviți de sus!
BASTIONUL ARTIȘTILOR, prima ediție, 17 iunie – octombrie 2020
86 evenimente, peste 5.500 spectatori, din care 3.254 plătitori bilete de intrare
Nicolae Pepene, manager Muzeul Județean de Istorie Brașov:
Anul trecut, în septembrie 2019, cu ocazia redactării proiectului de management al Muzeului Județean de Istorie Brașov pentru perioada 2019 – 2024, am introdus în programul ,,Agenda culturală” proiectul ,,Bastionul Artelor”, definit ca ,,un proiect cultural estival organizat în curtea Bastionului Țesătorilor și în vecinătatea acestuia”, ,,anual, în perioada vacanței de vară (iunie – septembrie), în curtea bastionului vor fi organizate concerte și spectacole de teatru, prezentări de filme artistice și filme documentare, ateliere pentru copii, rezidențe artistice”.
În acest scop, în toamna anului 2019, galeriile bastionului, la nivelul I și II, au fost igienizate și deja exista un plan de măsuri pentru amenajarea lor în scopul primirii spectatorilor. Încă de la început, instituțiile vizate pentru parteneriatele realizării acestui proiect au fost Centrul Cultural Reduta, Teatrul ,,Sică Alexandrescu” Brașov, Teatrul ,,Arlechino” Brașov, Opera Brașov și Filarmonica Brașov.
La începutul verii acestui an am văzut că viziunea mea despre valorificarea Bastionului Țesătorilor ca Bastionul Artelor este de fapt o necesitate pentru continuitatea vieții artistice în Brașov, în contextul restricțiilor provocate de pandemie. Astfel, deschizând larg toate porțile bastionului, toată vara și prima parte a toamnei, curtea istorică a fost ,,cucerită” de artiști și, spre bucuria tuturor, de un public frumos”.
Stagiunea estivală a început pe 17 iunie 2020 și a avut o agendă bogată de spectacole și alte evenimente, realizate de instituțiile de cultură locale, organizații și artiști independenți. Astfel, curtea Bastionului Țesătorilor a fost gazdă pentru Filarmonica Brașov, Teatrul ,,Sică Alexandrescu” Brașov, Centrul Cultural Reduta, Teatrul ,,Arlechino” Brașov, Asociația Fanzin, Centrul Cultural German, Kamerata Kronstadt, SoNoRo, DBSYA Events, proiectul muzical ,,Alexu and The Voices Inside”, Alina Ciolcă, trupa RIFF etc.
Bastionul Artiștilor a fost și o soluție salutară pentru bugetele instituțiilor publice de spectacol, datorită ,,scenei” în aer liber și condițiilor oferite de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
Bastionul Țesătorilor este administrat de către Muzeul Județean de Istorie Brașov, instituție subordonată Consiliului Județean Brașov.
Sub sloganul ,,Dacă vă place arta, puteți să ne priviți de sus!”, stagiunea de la Bastionul Țesătorilor a readus etajele curții interioare în aria evenimentelor culturale, oferind spectatorilor posibilitatea să urmărească reprezentațiile de muzică, teatru sau film de pe galeriile etajelor I și II ale fortificației istorice.
Cu această ocazie, în noul circuit de vizitare al Bastionului Țesătorilor au fost incluse părți care niciodată nu au fost deschise publicului larg. De asemenea, pentru prima oară în istoria muzeală a monumentului istoric, publicul a avut acces în curtea interioară și prin poarta dinspre Promenada Tâmpei și a fost creat un nou traseu de plimbare care, plecând de sub Tâmpa, trece prin curtea bastionului și coboară pe lângă Olimpia, pe strada G. Coșbuc, în strada Castelului.
Accesul în curtea Bastionului Țesătorilor a rămas gratuit și după încheierea stagiunii 2020 a Bastionului Artiștilor!
Bastionul Artiștilor a fost neîncăpător pentru multe spectacole. Însă, ne-am impus să respectăm regulile stabilite de autorități și atât partenerii noștri, cât și spectatorii au fost înțelegători și toată stagiunea s-a desfășurat fără niciun fel de incident.
În cadrul Bastionului Artiștilor au fost organizate 86 de evenimente, din care: 23 spectacole de teatru, 23 concerte de muzică clasică, 30 spectacole de teatru pentru copii, trei concerte de muzică modernă, două evenimente cine-concert, o lansare de carte, două evenimente caritabile, un spectacol de dans contemporan, un festival de muzică, cu 6 concerte blues & jazz.
Întreaga stagiune a avut peste 5.500 spectatori, din care 3.254 plătitori de bilete de intrare.
Dintre reperele Bastionului Artiștilor, care au devenit de acum istorie, amintim: deschiderea stagiunii și primul concert simfonic a fost suita „Muzica apelor” de G. Fr. Händel, prezentat de Filarmonica Brașov, dirijor Ovidiu-Dan Chirilă, pe 17 iunie, de la ora 19, concert întrerupt de ploaie după câteva minute; primul spectacol de teatru a fost ,,Mincinosul” de Carlo Goldoni, prezentat pe 19 iunie de către Teatrul ,,Sică Alexandrescu” Brașov (regia artistică Vasile Nedelcu, scenografia Andra Bădulescu Vișniec); primul concert de muzică rock a fost susținut de trupa ,,RIFF” din Sibiu, pe 3 septembrie; primul festival de muzică desfășurat integral în bastion, Brașov Jazz & Blues Festival (4 – 6 septembrie), organizat de Asociația Fanzin; primul artist străin în concert la Bastionul Artiștilor a fost americanca Dorrey Lin Lyles, pe 6 septembrie, cu ocazia Brașov Jazz & Blues Festival; primul spectacol pentru copii a fost ,,Kiki cel neascultător”, prezentat pe 20 iunie de Teatrul ,,Arlechino”; primul spectacol de dans contemporan a fost prezentat pe 25 septembrie de Yui Kawaguchi şi Amancio Gonzalez, în organizarea Centrului Cultural German; primul cine-concert a fost ,,Karpov not Kasparov”, prezentat de Centrul Cultural Reduta, pe 1 august; prima lansare de carte a fost pentru „Toamna se numără cadavrele” de Tony Mott, pe 31 august.
160 de spectatori a fost cel mai mare număr de spectatori la un eveniment și a fost înregistrat la ,,Piazzolla by Night”, spectacol In memoriam Marius Cisar. Apoi, pentru Brașov Jazz & Blues Festival am reușit să asigurăm 130 de locuri pentru fiecare seară de concert.
Prima ediție a Bastionului Artiștilor s-a încheiat pe 10 octombrie 2020.
Din echipa Bastionului Artiștilor au făcut parte Nicolae Pepene, managerul Muzeului Județean de Istorie Brașov, Ioana Șchiopu, managerul proiectului ,,Bastionul Artiștilor”, Maria Sburlea, contabil șef Muzeul Județean de Istorie Brașov, regretatul Marius Cisar, managerul Centrului Cultural Reduta, maestrul Anton Niculescu, managerul Filarmonicii Brașov, Gabriel Costea, managerul Teatrului ,,Sică Alexandrescu” Brașov.
Amintirea spectatorilor cu masca pe față aplaudând cu lacrimi în ochi artiștii la fel de emoționați o să rămână cu siguranță ca una dintre imaginile emblematice ale vremurilor ciudate pe care le-am trăit.
Muzeul Județean de Istorie Brașov mulțumește tuturor colaboratorilor pentru că au acceptat invitația de a transforma Bastionul Țesătorilor în Bastionul Artiștilor!
Și în numele tuturor celor care în această vară s-au bucurat să fie priviți de sus, de pe galeriile bastionului, Muzeul Județean de Istorie Brașov le mulțumește spectatorilor, foarte tineri sau seniori, unii nelipsiți de la aproape toate evenimentele, alții, mai ales turiștii, pentru prima oară prezenți în Bastion! Acestora și celor care vor ajunge în viitor la Bastionul Artiștilor/ Bastionul Țesătorilor, multă sănătate!

Recent Comments