Suntem bucuroși să vă invităm vineri, 02 octombrie, între orele 5 – 10 pm, să vizitați „Nodes of resistance”, expoziția personală a artistei Iulia Toma la Galeria Ivan. Datorită contextului generat de pandemia COVID-19, vizita expoziției se va face în conformitate cu regulile stabilite prin Ordinul nr. 3.142/1.495/2020, emis de Ministerul Culturii la data de 31 August 2020: http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/229683

„Nodes of resistance” este cea de-a treia expoziție personală a Iuliei Toma la Galeria Ivan, după „Untitled Fighter” din 2014 și „Dura-Europos” din 2016 și se inserează coerent în continuarea acestora și a explorărilor artistice respective, care s-au concentrat pe utilizarea mediului textil în sens extins, în sprijinul redării unor iconografii sociale contemporane, de la tematizarea muncii și a exploatării, la condiția emigranților și a populațiilor dislocate de conflict militar. Lucrări conexe au participat și în expoziția de grup „The Web of Fabric” la Galeria Ivan în 2019, în special din seria extinsă „Untitled Fighter”, un corpus complex de lucrări ce redau figuri anonime de luptătoare femei din diverse contexte culturale și geografice.

Deși racordată la parcursul anterior al Iuliei Toma, atât la nivel de mijloace tehnice, cât și din perspectiva punctelor de interes analizate, „Nodes of resistance” constituie o cercetare de sine-stătoare, realizată de artistă în decursul ultimilor trei ani, referitoare la istoria feminismului și a mișcărilor de emancipare a femeilor. Ciclul de colaje și desene cusute pe materiale textile reciclate și preparate de către artistă, lucrate începând cu 2017 și până în prezent, redau un repertoriu de reprezentări iconice și portrete ale unor personalități mai mult sau mai puțin cunoscute pentru eforturile depuse în luptele de emancipare a femeilor, de recunoaștere a drepturilor acestora și ale altor comunități defavorizate, de rezistență politică, justiție socială și echitate a muncii, cât și reprezentări anonime ale unor siluete feminine angrenate în activități diverse, revoluționare sau domestice. Registrul vizual și cultural al lucrărilor acoperă o gamă largă de perioade istorice și stiluri de reprezentare, de la cele într-o estetică pop sau specifică posterelor politice, în cazul unor figuri reperabile, precum activista comunistă și luptătoare anti-fascistă de origine ebraico-basarabeană Olga Bancic, activista politică și aboliționista americană Harriet Tubman, militanta anarhistă americană de origine ebraico-lituaniană Emma Goldman sau autoarea și activista politică americană Angela Davis, la siluetele stilizate și esențializate ale unor reprezentante ale mișcărilor sufragete din America, Australia, Marea Britanie sau Japonia, cât și ale unor anonime luptătoare pentru eliberare, emancipare și egalitate, neînscrise neapărat într-un val feminist, într-o mișcare programatică sau adepte ale unei ideologii. Lupta activă sau rezistența pasivă nu se restrâng însă doar la activitatea celor mai vizibile și cunoscute exemple ale istoriei feminismului, ci includ și acele prezențe necunoscute, invizibile, ale femeilor din întreaga lume care contribuie prin mici gesturi zilnice, pentru care artista lasă deschisă această selecție subiectivă de imagini-simbol.

Precum în proiectele sale anterioare, Iulia Toma utilizează materialul textil, prin esență „feminin”, fragil, vulnerabil, pentru a susține narațiuni și figuri puternice, grele, impactante. „Nodes of resistance” se referă astfel atât la rețeaua de legături ce aduc împreună exemplele feminine selectate de artistă în interiorul expoziției, cât și la țesătura mediului textil în care se împletesc istoriile lor specifice de luptă și rezistență, devenind împreună întărite, împuternicite:
„Am ales „Noduri de rezistență” pentru că face referire (și) la limbajul tehnic specific domeniului textil. Mă gândeam la rezistența și tensiunea firelor și la nodul care le ține împreună atunci când ele se rup. Aceste povești ale acestor femei care au luptat pentru diferite cauze, indiferent de perioada de timp sau de locul din care provin, înnodate într-un fir narativ care nu are capăt, pentru că e o luptă permanentă, după părerea mea.” (Iulia Toma)

Iulia Toma (n. 1974, România) este o artistă intermedia care lucrează atât în mediile cu expresie estetică din jurul materialului textil, ca prim studiu, cât şi cu fotografie, instalaţie, text și performance. Practica sa artistică s-a concentrat în ultima vreme pe temele sociale a căror rezonanţă o regăseşte în propriul parcurs: feminism, drepturile omului, relaţiile interpersonale din comunităţile închise, materialitatea urbană a locuirii, echitate socială etc., într-un discurs propriu, organizat în direcţii vizuale şi activiste. Toma predă în cadrul Departamentului Arte și Design Textil al Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti, practicând un exerciţiu pedagogic armonizat atât cu fondul personal de cercetare, cât şi cu inovaţia permanentă cerută de activitatea didactică în disciplina artistică. Printre expozițiile sale recente se numără: în 2019 „Displacement and Togetherness” (expoziție de grup curatoriată de Salonul de proiecte la Cultuurcentrum Strombeek Grimbergen, Belgia, parte din Festivalul Europalia România), cea de-a treia ediție a Bienalei Art Encounters (Timișoara, Romania), „After the Canal, there was only ‘our’ world” (expoziție de grup, City Gallery – Mestna galerija, Ljubljana), în 2018 „At Different Angles” (expoziție de grup, MNAC, București), în 2017 „In situ, B5 Studio” (expoziție de grup parte din cea de-a doua ediție a Bienalei ArtEncounters Timișoara, Romania), în 2016 „Dura-Europos” (expoziție personală, Galeria Ivan, București), iar în 2015 „Mapping Bucharest: Art, Memory, and Revolution 1916-2016″ (expoziție de grup parte din Vienna Biennale 2015, MAK, Viena) și „Twilled Connections” (expoziție de grup la tranzit.ro București). Iulia Toma trăiește și lucrează în București.

Expoziția poate fi vizitată până pe 10 noiembrie 2020, de miercuri până sâmbătă între 12-18, cu recomandarea unei programări prealabile. Datorită contextului generat de pandemia COVID-19, vizita expoziției se va face în conformitate cu regulile stabilite de Ordinul de Ministru în vigoare la data vizitei.

foto: Iulia Toma, Untitled, 2020, textile collage, drawing with the sewing machine on cloth, 90 x 175 cm, detail, Copyright: Iulia Toma