Cool Breeze In A Silent Landscape

Portugalia 2020.

Expoziție de fotografie – Mircea Albuțiu.

Camera K’ARTE

Vernisaj – vineri, 18 septembrie 2020.

În imaginile surprinse de Mircea Albuțiu la începutul anului 2020 pe coasta portugheză a oceanului Atlantic, de la Nazaré până la Faro, absența (omului) este copleșitoare. Peisajele portugheze sunt tensionate de această absență antropică dar sunt îmblânzite de aerul salin, briza oceanică și, totuși, de proximitatea omului și a civilizației. Imaginile evocă peisaje discrete, margini de lume și de mare, comentarii despre trecut, transformare, viitor, memorie, urme diverse și uitare. Briza coastei portugheze are la Mircea Albuțiu un aer distopic. E ca și cum lumea, așa cum o știam, va fi suferit o traumă iar artistul documentează tot ce mai găsește emoționant în haosul ce va să vină. (Și) lumea lui Albuțiu “era pe când nu s-a zărit / azi o vedem, şi nu e”.

 “M-am simțit atras de acest tip de peisaj golit de oameni. Atmosfera imaginilor este dată atât de peliculă cât și de vremea schimbătoare de care am profitat” – Mircea Albuțiu.

Artistul a fotografiat cu aparate analog 35 mm si format mediu. Imaginile panoramice sunt realizate cu un aparat Hasselblad XPAN care impresionează două cadre din peliculă într-o singură declanșare.

Mircea Albuțiu (n. 1968) este fotograf independent si autor de filme documentare.

Organizat de Asociatia K’ARTE

Proiect co-finanțat de Primăria Municipiului Târgu Mureș.

Cu sprijinul Reea si Nett Front.