NATALla Contextile/2020, Bienala de Artă Textilă Contemporană din Portugalia

 „NATAL”, instalația multimedia concepută și realizată de artista Dorina Horătău, reprezintă România la „Contextile” 2020, Bienala de Artă Textilă Contemporană care se desfășoară la Guimarães (Portugalia), în perioada 5 septembrie – 25 octombrie 2020.
„Contextile” are loc în Portugalia din 2012 cu scopul declarat de a disemina ceea ce se realizează cel mai bine în arta textilă contemporană la nivel internațional și de a plasa textilul în contextul artei contemporane.

„NATAL” a fost acceptată de juriul „Contextile” 2020, autoarea lucrării fiind selectată și pentru a susține o prelegere cu titlul „Material conținut și spațiu conținător / Content material and container space” la conferința Textile TALKS din cadrul Bienalei.

Institutul Cultural Roman sprijină participarea Dorinei Horătău, aflată printre cei 50 de artiști din 29 de țări, câștigători ai apelului lansat de „Contextile” 2020, la care s-au înscris 870 de artiști (din 65 de țări) cu aproximativ 1150 de lucrări.

Juriul multidisciplinar, format din Lala de Dios (curator și profesor de istorie a artei și textilelor), Janis Jefferies (curator și profesor emerit de arte vizuale),  Rosa Godinho (artist vizual și textil), Jorge Costa (curator și director artistic), Cláudia Melo, director artistic al „Contextile” 2020, a facut selecția pe baza conceptul tematic lansat „Locuri ale memoriei / Places of Memory”, precum și a criteriilor, termenilor și condițiilor: înaltă creativitate, originalitate și expertiză în ceea ce privește elementul textil, construcție, temă, concept, material utilizat(conform https://contextile2020.pt/).

„NATAL” va fi prezentată în cadrul expoziției internaționale la Centrul Cultural Vila Flor din Guimaraes, în perioada 5 septembrie – 25 octombrie 2020.

Conceptul lucrării interoghează condiția omului actual în relație cu mediul în care acesta îşi desfăşoară existența.  Urmărind memoria, parcursul personal și „replicarea” unor spații sau situații trăite, artista autoare face apel la adevărul mitic al locurilor natale pentru a propune un ansamblu spațial monolitic, în care elementele naturale, precum conglomeratele de frunze sau pământul amestecat cu bălegar de cal, capătă această definiție: „Astăzi, tradiţiile şi oamenii satelor sunt un produs de consum asociat politicilor actuale de globalizare.”

Prelegerea cu titlul „Material conținut și spațiu conținător / Content material and container space” urmează să fie prezentată la conferința Textile TALKS, care are loc între 6 și 7 septembrie, 2020. Autoarea se concentrează pe activitatea creativă din conceptul tematic „Locuri ale memoriei”/ Places of Memory“, cu referințe la parcursul artistic propriu în contextul manifestărilor contemporane. Acesta se construiește pe conceptele de memorie și amintire pe care le explorează printr-o invitație la o dezbatere teoretizată din punct de vedere estetic, cu public de specialitate, artiști invitați la Bienală, presa culturală,  reprezentanți ai mediului universitar local și internațional.

Dorina Horătău (n.1969) este artist vizual cu experienţă în domeniul artelor şi designului textil.
Începând cu anii 1990, este preocupată de subiectele legate de compoziţia spaţiului interior şi integrarea gestului textil în cadrul acestuia ca accent şi simbol. Acoperă o gamă largă de definiţii ale obiectelor realizate manual cu ajutorul fibrei – instalaţie (textilă), obiect textil spaţial, ambiental, „entitatea sau prezenţa textilă” cu ajutorul materialelor de lucru convenţionale şi mai puţin convenţionale.     
 În ultima perioadă, dezvoltă metode de intervenție artistică în care explorează posibilităţile mai multor medii sau materiale cu scopul de a-şi exprima ideile într-o gamă estetică cât mai personală.

Obţine Bursa UAP / Secţiunea Arte Decorative(1995), Marele Premiu al Trienalei de Artă Textilă / ediţia a V-a(2006), Premiul  SMB9 Mixed-Media acordat de UAP din România(2015), Premiul pentru Arte Decorative „Arte în Bucureşti”/ ediţia a III-a(2012), Premiul BIAMT/ Secţiunea Arte Textile(2014), Premiul pentru Arte Decorative la Premiile UAP din România, 2017(2018).

Este membru al U.A.P.R şi are un palmares bogat de expoziţii naţionale şi internaţionale.
Din 1990 până în prezent a participat la numeroase expoziţii (saloane, municipale, bienale, trienale etc.) organizate în muzee, centre, instituţii culturale, galerii şi spaţii alternative.         
Este conferenţiar la Departamentul Arte Textile – Design Textil din cadrul Universităţii Naţionale de Arte, Bucureşti şi în 2007 obţine titlul de doctor în arte vizuale cu o teză ce pune în discuţie „Spaţiul interior şi intervenţia artistului decorator. O perspectivă contemporană asupra obiectului textil”.
Participă la diverse cursuri şi stagii de documentare printre care amintim: HEAR / Strasbourg- Mulhouse/Franţa prin programul „Erasmus Teaching Staff Mobility”, în 1991 la stagiul de documentare pentru organizarea Bienalei Academiilor de Artă / ediţia IV-a, Maastricht/ Olanda, iar în 1991 la stagiul de documentare „Connaissance de la France”, Paris-Lyon/Franţa.
Colaborează cu birouri şi reviste de arhitectură, artă şi design pentru decoraţie de interior, producţie, text&styling.           
Are lucrări expuse în colecţii de stat sau private din ţară şi din străinătate.

www.dorinahoratau.com