Vă invităm joi, 3 septembrie 2020, începând cu ora 19 și până la 22, la deschiderea expoziției BACK TO THE ROOTS. Condițiile actuale ne impun să vă rugăm să veniți pe rând, cât mai răsfirați, acest eveniment nefiind un vernisaj obișnuit.
Diptych Art Space, str. Plantelor 58, București
Lucrări realizate de Alina Ușurelu și Cristina Lilienfeld în cadrul rezidenței pIAR – perfocraZe International Artist Residency din Kumasi, Ghana.
„Ritualul reprezintă o serie de acțiuni repetabile ce se întâmplă în cadrul unor coordonate spațio-temporale specifice. Fiecare moment semnificativ al zilei, al vieții personale sau colective, poartă cu
sine, pentru fiecare individ, ritualuri ce simplifică legăturile dintre prezent, trecut și viitor. Acest concept global creează o punte de comunicare inter-culturală, pornind de la procesele elementare
ale vieții. Cum îți prepari mâncarea? Cum ai grijă de tine, de obiectele tale și de mediul în care trăiești? Ce faci atunci când cineva se naște, renaște sau moare?
Pornind de la acest punct de intersecție, Cristina Lilienfeld și Alina Ușurelu creează un spațiu de reflexie asupra trecutului, asupra asemănărilor și diferențelor dintre ritualurile din spațiul românesc și cele ale culturilor locale pe care le-au întâlnit în Ghana. În spații naturale și artificiale, elementele vitale și corpurile interacționează în căutarea rădăcinilor, a trecutului uitat din perspectiva dinamică
a prezentului.
În spiritul elementului ”Sankofa” din limbajului simbolic Adinkra imprimat pe textila tradițională Kente din Regatul Ashanti, seria de lucrări provoacă privitorul la o cercetare a propriilor rădăcini, a obiceiurilor și simbolurilor ritualice ce leagă trecutul de prezent și viitor.” Anca Ușurelu
Alina Ușurelu (EZA) este artist vizual, performer și producător, activând în scena internațională de dans contemporan și performance. A absolvit masterul „Spectacol. Multimedia. Societate” la Centrul de Excelență în Studiul Imaginii și în 2014 a început să fotografieze spectacole de dans contemporan, realizând materiale video pentru peste 50 de spectacole, festivaluri de dans și teatru independent din România și străinătate. A lansat scurtmetrajul de dans contemporan Up Stairs, ce face parte dintr-un proiect mai amplu care explorează relația dintre corp & spațiu și a co-fondat Asociația Developing Art. În 2019 a început să exploreze ca artist vizual și performer instalații performative și a fost selectată să participe la o serie de programe artistice în Portugalia, Finlanda și Cipru. În 2020, împreună cu Cristina Lilienfeld, a primit o rezidenţă de creaţie la PerfocraZe International Artist Residency -p IAR, Kumasi, Ghana, unde au creat performance-ul See you soon şi a început să lucreze la proiectul Don‘t bite your tongue, o instalație performativă care chestionează filtrele de percepţie asupra sexualităţii şi identităţii sexuale.
Cristina Lilienfeld a studiat coregrafia și psihologia căutând în permanență punctul în care cele două discipline se întâlnesc.
În ultimii ani a colaborat și continuă să lucreze cu diferiți coregrafi și dansatori, dar și cu artiști vizuali și muzicieni făcând parte din mai multe grupuri artistice interdisciplinare.
Spectacolele ei “Lay(ers)”, “Nu toți sunt eroi”, „ Fapte vitejești”, “Moving Fields” precum și numeroase spectacole în care dansează sau pentru care a semnat coregrafia: “Dancer In The Dark”, “Coregrafie de grup”, “În trup”, “A Truth, A Lie And A List Of Possibilities”, “The Great Scheme of Things – concert Fierbințeanu” etc. continuă să fie prezentate pe scenele din București, din țară și internaționale.
În anul 2016 a făcut parte din programul Dance Roads prin intermediul căruia a călătorit în cinci țări europene prezentând spectacolul Lay(ers). În 2015 a devenit membru al Asociației PETEC susținând diferite producții cu caracter interdisciplinar create pentru toate categoriile de vârstă.
Cristina caută, atât în activitatea sa artistică cât și în cadrul atelierelor de dans contemporan pe care le susține să scoată în evidență partea autentică din orice situație cu care intră în contact.
Expoziția va putea fi ulterior vizitată până la data de 28 septembrie, numai printr-o programare în prealabil la 0755637266 (WhatsApp), sau printr-un mesaj privat pe Facebook sau Instagram.
Pentru desfășurarea evenimentului în condițiile de siguranță impuse de situația actuală, invităm vizitatorii să respecte noile reglementări și restricții referitoare la manifestările în spațiile publice: respectarea distanțării de minimum 2 m față de alte persoane, folosirea soluției dezinfectante aflate la intrarea în spațiul expozițional, precum și purtarea măștii pe toată durata vizitei expoziției.
Accesul în spațiu se va realiza pe ușa principală, ieșirea fiind facilitată de poarta din curte.
Recent Comments