Pe 31 iulie 2020, Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură (EACEA) din Bruxelles a anunțat rezultatele selecției de proiecte pentru apelul Consolidarea cooperării culturale și a competitivității industriilor culturale și creative în Balcanii de Vest (EACEA 39/2019), din cadrul Programului de finanțare Europa Creativă.
Avem bucuria să vă informăm că proiectul nostru ,,CAN for BALKANS – Comics Alliance Networking for Balkans” a fost declarat câștigător !
Menționăm faptul că la nivel european au fost selectate pentru finanțare 13 proiecte din 315 proiecte eligibile !
Muzeul Județean de Istorie Brașov este singurul lider de proiect din România selectat în cadrul acțiunii Comisiei Europene. Apoi, România nu este reprezentată în alte proiecte câștigătoare la nivel de partener.
Liderii celorlalte proiecte câștigătoare provin din Olanda, Italia, Franța, Bulgaria și Balcanii de Vest.
Apelul pentru proiecte de cooperare culturală în Balcanii de Vest a fost o acțiune specială lansată de Comisia Europeană în 2019, cu termen-limită de depunere în 28 aprilie 2020. Este finanțat integral din Instrumentul pentru asistență în preaderare (IPA II), dar va fi implementat în conformitate cu regulile aplicabile Programului Europa Creativă.
Proiectul ,,CAN for BALKANS – Comics Alliance Networking for Balkans” a primit un grant UE în valoare de 254.705 € (85% din bugetul total al proiectului). Partenerii liderului de proiect, Muzeul Județean de Istorie Brașov, sunt Muzeul Național al Albaniei, Comics Art Museum Bruxelles – Belgian Comic Strip Center, Strip Centar na Makedonija (Macedonia de Nord), the Leskovac Cultural Centre – Leskovac comic school ”Nikola Mitrovic Kokan” (Serbia).
Cererea de finanțare a fost scrisă de managerul Nicolae Pepene, împreună cu Ioana Șchiopu, pe capitolul de buget, și istoricul BD, Dodo Niță, pentru analiza domeniului benzilor desenate, precum și cu consultarea partenerilor europeni.
Pepene Nicolae, managerul Muzeului Județean de Istorie Brașov:
,,Pentru mine, pe lângă valoarea competiției europene și satisfacția rezultatului evaluării de la Bruxelles, această cerere de finanțare câștigătoare are o valoare specială pentru că este rezultatul muncii și creativității mele într-o perioadă frământată, plină de tensiune și derută.
Sper ca proiectul nostru câștigător să se desfășoare într-un climat de normalitate și să fie o acțiune culturală europeană care să aducă prestigiu instituției noastre și județului Brașov, satisfacție și bucurie beneficiarilor”.
Este al doilea proiect cu finanțare de la Comisia Europeană câștigat de Muzeul Județean de Istorie Brașov, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Brașov.
În 2016, proiectul ,,I was citizen of Stalin town” a fost singurul proiect românesc câștigător pe componenta „Memorie istorică europeană” din cadrul programului ,,Europa pentru cetățeni” și primul proiect cu finanțare de la Comisia Europeană câștigat de o instituție culturală brașoveană. Proiectul a beneficiat de un grant de 100.000 de euro și s-a desfășurat în perioada 2016 – 2017. Partenerii liderului de proiect, Muzeul Județean de Istorie Brașov, au fost Muzeul Național de Istorie al Albaniei din Tirana, Universitatea Dunaújváros (Ungaria), Muzeul Regional de Istorie Varna (Bulgaria) și Katowice Miasto Ogrodów (Polonia). Proiectul a fost susținut de European Network Remembrance and Solidarity (Polonia), Instytut Pamięci Narodowej (Polonia), Nemzeti Emlékezet Bizottsága (Ungaria) și IICCMER (România).
De asemenea, în prezent, Muzeul Județean de Istorie Brașov a început implementarea proiectului ,,OLIMPIA – MUZEUL SPORTULUI ȘI TURISMULUI MONTAN”, cu o finanțare de 617.820 lei, câștigată prin Granturile SEE 2014 – 2021, în cadrul Programului RO – CULTURA, apelul privind „Susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate”.
Adrian Veștea, Președintele Consiliului Județean Brașov:
,,Pentru mine nu este o surpriză câștigarea acestei finanțări europene. Indiferent de funcția pe care am ocupat-o, întotdeauna m-am străduit să am alături de mine manageri autentici, cu personalitate, putere de muncă, creativitate și ambiții de mai bine.
Însă, în același timp, apreciez foarte mult faptul că în aceste vremuri grele, când eforturile bugetare sunt îndreptate în primul rând către sănătatea populației, avem instituții culturale care reușesc să obțină alternative externe de finanțare și nu așteaptă, comod, să primească numai sprijinul autorității tutelare. Succesul lor ne dă încredere și liniște că suntem pe drumul cel bun, european, și în domeniul prețuirii și valorificării patrimoniului istoric”.
Recent Comments