Mai 23, 2020 – Iunie 30, 2020

Catalogul expoziției

Muzeul de Artă Cluj-Napoca vă invită să vizionați online lucrările prezentate publicului în cadrul expoziției internaționale de grafică „Holocaust”. Expoziția a fostitinerată la Institutul Cultural Român la Budapesta (8 octombrie-11 noiembrie 2019) și la Muzeul Național de Artă al Moldovei din Chișinău (5 februarie-1 martie 2020). În 20 mai 2020 era planificat vernisajul acesteia la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca.

„În general evit să organizez expoziții tematice. Sigur, au fost câteva în decursul anilor, dar prefer să asociez artiștii după tehnici, orientări, preocupări și sensibilități.

Propunerea de a organiza expoziția Holocaust, pe modelul expozițiilor Tribuna Graphic, a venit din partea domnului Lucian Nastasă Kovács, directorul Muzeului de Artă din Cluj-Napoca. Am acceptat fără rezerve. Tema profundă și dificilă m-a obligat să sondez adâncimi existente în opera unor artiști cunoscuți. Am contactat în primul rând graficieni din rândul prietenilor, fiind familiarizat cu abordările anterioare și foarte sigur de sinceritatea demersului artistic.

Că nu m-am înșelat, demonstrează, în primul rând, entuziasmul participării, faptul că artiștii au acordat timp și energie pentru a prezenta lucrări speciale pentru această expoziție, deși acest lucru nu făcea parte din enunțul inițial. Dar intuiam că așa se va întâmpla și așa a și fost. Aș aminti câteva nume, unele semnificative, în sprijinul celor afirmate mai sus: Giancarlo Pozzi, Fernando Santiago, Krzysztof Marek Bak, Lukasz Cywicki, Marina Nicolaev, Marco Trentin.

Paleta artiștilor, douăzeci la număr, din 13 țări și 2 continente, cu câte două lucrări fiecare, este variată ca vârstă, gen, tehnică abordată și zonă geografică. Îi unește forța creatoare, forța prieteniei, sinceritatea, și nu în ultimul rând, muzeul clujean, carepentru unii a fost o rampă de lansare în lumea artistică. Mă refer la Bienalele Internaționale de Grafică Mică Cluj (1999-2005) și la expozițiile anuale Tribuna Graphic (2010-2019).

Ca să amplific tema expoziției am insistat pe monocromia alb negru, idee menținută în elaborarea catalogului.

Sunt convins că itinerarea expoziției în noi spații culturale a contribuit la sădire, extensie și propagare.” (Ovidiu Petca, curatorul expoziției)

Artiștii expozanți sunt următorii graficieni: Krzysztof  MarekBak, Lukasz Cywicki, Ewelina Kolakowska (Polonia), Víctor Manuel Hernández Castillo (Mexic), António Canau (Portugalia), Basil Colin Frank (Israel), Vlado Goreski (Macedonia), Michiko Hoshino, Masaaki Ohya (Japonia), Ann-Kristin Källström (Suedia) Adrian Lis, Marina Nicolaev, Ovidiu Petca (România), Bert Menco, Herman Nordermeer (Olanda), Giancarlo Pozzi, Marco Trentin (Italia), Agustín Rolando Rojas (Canada) Fernando Santiago (Puerto Rico), Antal Vásárhelyi (Ungaria). 

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.