“despre spațiul limitat și păsările care au uitat cum se zboară”

Galeria Calpe vă propune o expozi
ție metaforă, o expoziție virtuală, parte dintr-o expoziție care nu a mai putut avea loc, dar care va fi prezentată în curând … pe simeze.

Expoziția de PICTURĂ a artistului Petru GALIŞ a fost panotată în spațiul galeriei Calpe, însă, deocamdată, va fi prezentată doar în mediul virtual, pe pagina de Facebook și pe cea de Instagram a Calpe Gallery, din motive obiective. Urmează ca expoziția să fie completată și prezentată “live, când se va putea”.

“„Vom zbura și vom fi liberi ca păsările cerului!”, își spuneau oamenii, cu speranță în suflet și-n simțiri. Visul de aur  al omenirii, încă din antichitate, „zborul”, ca expresie a libertății supreme, a fost, între timp, împlinit prin truda și imaginația unor ingineri, tehnicieni și mecanici, care au născocit aparatele zburătoare. Însă, omenirea, în ansamblu, nu a devenit mai liberă după ce a putut beneficia de miracolul desprinderii de lut și al deplasării prin cer cu viteze uluitoare. Nu a devenit mai liberă din cauza „ușilor închise”, poate și din cauza ușilor de cetate, a ușilor de închisoare, a ușilor de bancă, a ușilor de seif, a ușilor de la dormitoare sau cămări secrete, dar, în special, din cauza ușilor închise în cap. Pentru că limitările impuse sau autoimpuse în gândire sunt, de fapt, ușile care ne țin cu adevărat prizonieri. Aceste două metafore, a zborului și a ușilor deschise, ca expresii supreme ale libertății, reprezintă suportul ideatic al unei serii de lucrări, uleiuri și colaje, realizate recent, de către artistul plastic Petru Galiș. „ – din textul scriitorului Matei Mircioane despre „Paznicul ușilor deschise” – Petru Galiș, text pe care îl vom publica integral în zilele următoare.

Scriitorul Robert Șerban scrie în introducerea unui text despre expoziția “reprogramată”: “Petru Galiș e un artist-punte între Banatul montan și cel de câmpie, între Banat și restul lumii. Născut la Șemlac, în județul Arad, absolvent al Facultății de Arte din Timișoara, Domnia sa a trăit și a activat mulți ani în Reșița, unde a fost profesor de desen, și încă unul cu har pedagogic, ce a reușit “să vrăjească” nu puțini dintre elevi care, astfel, au devenit artiști vizuali. Totodată, a tutelat, în Caraș-Severin, de-a lungul timpului, numeroase tabere și simpozioane de pictură ce au generat o emulație remarcabilă și au atras participanți faimoși din țară. S-a implicat, la Reșița și la Timișoara, în organizarea mai multor expoziții, a făcut parte din conducerea Uniunii Artiștilor Plastici din Timișoara, fiind activ și prezent în acțiunile UAP. Mai mult, e un bun cunoscător și comentator de arte, pe care l-am ascultat cu plăcere la nu puține vernisaje din galeriile orașului traversat de Bega.

Petru Galiș e un profesionist al artei, sagace, chibzuit, serios – fără a fi lipsit de umor și autoironie –, atent cu sine și cu vocația sa, interesat și curios de colegii săi și de evoluția lor. Îl văd ca pe un bănățean arhetipal, asumat (…)”

Cât timp încă suntem prezenți mai mult online, vă propun să urmăriți acestă expoziție de Pictură – Petru Galiș, în mediul virtual. Sperăm, curând pe simeze!