uni, 11 mai 2020, ora 18.00

Artist Talk de luni: Damokos Csaba

Designerul Damokos Csaba, este o prezență activă de peste 20 de ani pe scena designului din Transilvania. În 1994 el a absolvit cursurile de master a Universității de Arte și Design din Cluj-Napoca.
 
Activitatea sa acoperă o gamă largă: de la grafică aplicată și design de interior până la stage design și decoruri de teatru și film. A făcut design de interior de mall la Cluj-Napoca, a proiectat mobilier pentru hotel, care a fost executat în China, și a predat la secția de stage design la Universitatea de Arte din Târgu Mureș.
A realizat scenografia la spectacole cu succes în teatre:
1994 – Brecht–Weil: Opera de trei parale – „Universitatea de Artă Teatrală” din Târgu Mureș
1995 – Kárpáti Péter: Akárki / Oricine – Teatrul din Oradea; a câștigat premiul pentru cel mai bun decor la festivalul de teatru de la Kisvárda (Ungaria)
– Schiller: Intrigă și iubire – Teatrul de Nord din Satu Mare
1998 – Teodor Mazilu: Baloane și șampanie – Teatrul Andrei Mureșanu, Sfântu Gheorghe
– Móricz Zsigmond: Nem élhetek muzsikaszó nélkül / Nu pot trăi fără muzică – Teatrul Tomcsa Sándor, Odorheiu Secuiesc
– Moliere/Tasnádi: Maniacii / Mániákusok – Teatrul Csíky Gergely, Timișoara
1999 – Szilágyi–Eisemann: Én és a kisöcsém / Eu și frățiorul meu – Teatrul Tomcsa Sándor, Odorheiu Secuiesc
2000 – Müller Péter: Búcsúelőadás / Spectacol de adio – Teatrul Hevesi Sándor, Zalaegerszeg (Ungaria)
– Molnár Ferenc: Játék a kastélyban / Joacă la castel – Teatrul Tamási Áron, Sfântu Gheorghe
– Sütő András: Káin és Ábel / Cain și Abel – Studioul Figura, Gheorgheni
2001 – Mrozek: Casa de pe graniță / Ház a határon – Teatrul Andrei Mureșanu, Sfântu Gheorghe
2002 – Feydeau: Puricele în ureche – Teatrul Tamási Áron, Sfântu Gheorghe
– Síposhegyi Péter: Cetățeni de onoare – Teatrul Toma Caragiu, Ploiești
– Turóczy Katalin: Filléres komédia / Comedie măruntă – coproducție Teatrul Tamási Áron din Sfântu Gheorghe și Studioul Figura din Gheorgheni
2003 – Moliere: Tartuffe – Teatrul de Nord din Satu Mare
2004 – Parti Nagy Lajos: Ibusár – Teatrul Csíky Gergely, Timișoara
2005 – Martin McDonagh: Infirmul / A kripli – Teatrul Maria Filoti, Brăila
– Moliere: Sganarelle – Csíkszeredai Játékszín, Miercurea Ciuc
2007 – Kiss Csaba: Világtalanok / Nevăzătorii – Studioul Figura, Gheorgheni
2010 – Móricz Zsigmond: Nem élhetek muzsikaszó nélkül / Nu pot trăi fără muzică – Teatrul Național din Târgu Mureș
2016 – Spíró György: Az Imposztor / Impostorul – Csíkszeredai Játékszín, Miercurea Ciuc
2018 – Igor Bauersima: Norway today – Teatrul Tamási Áron, Sfântu Gheorghe
 
A lucrat cu case de producții de film renumite, făcând decorurile unor filme de artă: Fény hull arcodra / Lumină pe fața ta (r. Gulyás Gyula, 2002), Dallas Pashemende (r. Pejó Róbert-Adrian, 2005), Dolina (r. Kamondi Zoltán, 2007), A barátkozás lehetőségei / Posibilitățile prieteniei (r. Ferenczi Gábor, 2007), Visszatérés / Revenire (r. Elek Judit, 2011), Despre oameni și melci (r. Tudor Giurgiu, 2012), Vadászmese / Poveste de vânătoare (András Ferenc, 2014), Valan – Az angyalok völgye / Valan – Valea îngerilor (r. Bagota Béla, 2019).
 
Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București are o legătură veche cu Damokos Csaba, colaborând la mai multe evenimente de design, și al cărui activitate vastă am prezentat de mai multe ori în cadrul evenimentelor noastre:
 
În aprilie 2016 am prezentat lucrările câștigătoare din cadrul Design Week Sfântu Gheorghe, eveniment pornit la inițiativa lui Damokos Csaba în 2015:
 
În mai 2017 în cadrul Romanian Design Week din București am prezentat două expoziții capsule: proiectele realizate la Tabăra de design de la Cernat cu randarile si prezentarile obiectelor concepute, precum și expozitia 100% Transilvania – ambele fiind conduse de Damokos Csaba:
 
În mai 2019 în cadrul Romanian Design Week din București am prezentat o selecție din lucrările de design create în cadrul Taberei de design de la Cernat în anii 2017-2018, tabără ce s-a desfășurat sub patronajul artistic al lui Damokos Csaba:
 
În noiembrie 2019 în cadrul celei de-a 13-a ediții a Săptămânii Filmului Maghiar de la București, Damokos Csaba a prezentat, în cadrul expoziției personale, intitulată Lucrurile care nu au fost acolo – lucrările sale de design pentru filme:
 
Conform spuselor sale pe saitul personal, Damokos Csaba mai are multe idei și planuri, printre care ar fi o colecție de mobilier si corpuri de iluminat, milf și ar dori să utilizeze cunoștințele și experiențele dobândite în diferite ateliere de manufactură (tâmplar, fierar, sticlă sau altele). Este interesat în aplicarea posibilităților de design digital, din secolul XXI, pe care să le utilizeze în serie limitată în crearea unor mici colecții de design de obiect.