Lucrurile se întâmplă în altă parte
Gabriela Culic – expoziție de pictură la ARCUB Gabroveni – martie 2020.
La câteva zile după vernisajul expoziției au intrat în vigoare măsurile impuse de starea de urgență astfel că expoziția a fost închisă.
Proiectul expozițional Lucrurile se întâmplă în altă parte reprezintă capitolul doi al proiectului Așa este, dacă vi se pare, deschis în primăvara anului trecut la ICR București, iar seria de lucrări cu același nume continuă unele dintre temele anunțate deja atunci. Lucrările expuse în această expoziție se concentrează, dincolo de ambivalența simbolică a elementului animalier, pe studiul dinamicii sociale și ierarhice a grupului, căutând analogia cu societatea umană sau dimpotrivă, subliniind diferențele.
Seria Strigăt, în lucru încă dinainte de momentul expoziției Așa este, dacă vi se pare, izolează și reia, într-un mod de lucru și abordare specifică autoarei, una dintre imaginile – și implicit ipostazele – lupului, care devine, prin repetiție, emblematică. Această reluare până la epuizarea întregului registru expresiv a unei imagini este, în economia actului artistic, o etapă necesară în creația Gabrielei Culic. O imagine trebuie reluată, într-un parcurs cromatic și formal aproape complet, de la alb/alb abia schițat, până la negru/negru, de la desenul de linie sau laviu la pasta care modelează aproape tridimensional forma, fără a părăsi însă registrul expresionismului gestual. Plurivalența de sens și semnificație este doar până la un punct premisa acestei reveniri, constante, asupra căutării multiplelor valențe ale unui semn, pentru că însăși această reluare devine, la un moment dat, eliberatoare. Dacă modul de lucru și modul de relaționare al artistei cu imaginea și expresia ne sunt familiare, ceea ce surprinde la această serie foarte recentă de lucrări este o cromatică a fundalului care se afirmă ca exuberantă, puternic contrastantă și purificată de tensiunea încărcării texturante a straturilor de pastă.
Mai puțin suprinzătoare, deși nu mai puțin inedită în cadrul acestor serii de lucrări dedicate lupului: ca individ, ca parte a unui grup cu modul său specific de funcționare, ca arhetip al prădătorului, ca imagine a dinamicii și ierahiei sociale din societate, ca simbol al unor varii comportamente – de la instinct și loialitate la agresiune și tenebre, este seria care dă și titlul acestei expoziții. După contactul cu o comunitate rurală în care persistă obiceiuri ale unor tradiții arhaice și o anume relație, la limita practicii magice, cu pădurea și prădătorii săi, relație care nu se dovedește doar mai funcțională la nivel cotidian, ci și mai aproape de ceea ce apare, în urgența climaterică actuala, ca exemplu de ecosistem în echilibru, Gabriela Culic propune o recalibrare a relației nu doar cu elementul natural – cu lupul ca specie amenințată de fragilizarea mediului său – ci și cu încărcătura sa simbolică. Titlul ales de autoare, care pare la prima vedere a avea o încărcătură de nostalgie contemplativă, trimite în mod direct la modul de lecturare propus în această serie de lucrări: o privire care se concentrează pe căutarea înțelesului de dinainte și de dincolo de metaforă și de asocierile prea directe, prin invocarea / recuperarea unei dimensiuni complexe a dinamicii dintre animalul social și mediul său, și în același timp al celei dintre actul artistic și conștiința propriei poziționări.
Mălina Ionescu
Recent Comments