Povestea restaurării unei lucrări speciale: „Profil de fată”

Muzeul Municipiului București este unul dintre muzeele care adăpostesc o multitudine de obiecte, artefacte de valoare patrimonială, culturală, istorică, arheologică și numismatică deosebită. Ele se regăsesc în casele memoriale, colecțiile, și muzeele M.M.B, în săli de expunere cu caracter temporar sau permanent, făcând dovada strădaniei, pasiunii, iubirii pentru artă, pentru frumos, pentru valorile noastre culturale și istorice, atât din interiorul granițelor cât și din afară lor. Acest patrimoniu este rodul efortului acelora care de-a lungul vieții lor au adunat, salvat, adăpostit aceste valori, care acum ne încântă ochiul, inima și care au ajutat la formarea culturii noastre, la inițierea estetică, artistică a fiecărui individ în parte.

Obiectele sunt încărcate de viață și au poveștile lor. Multe dintre ele au trecut prin experiențe și vremuri deloc ușoare, care și-au pus amprenta, în multe cazuri, asupra stării lor de conservare. Acum multe dintre ele și-au recăpătat strălucirea de odinioară grație muncii susținute cu profesionalism de conservatori și restauratori în strânsă colaborare cu muzeografi, cu toți cei care prin munca lor fac posibilă redarea către public a acestor obiecte de patrimoniu cultural, atât de valoroase.

Astăzi voi face cunoscută o lucrare ce aparține Muzeului Victor Babeș, realizată de sculptorul Bucher Alfred, un altorelief „Profil de fată”, care este cioplit în marmură de Carrara și executat într-un atelier din Franța.

Realizarea lucrării este plasată între anii 1897-1912. Din fericire, este o lucrare care s-a conservat foarte bine, pe care doar timpul, factorii externi și interni, au făcut ca peste ea să se așeze praf și impurități aderente, care i-au luat din strălucirea și prospețimea de odinioară. Lucrarea a intrat într-un proces de restaurare în care i s-au aplicat tratamente specifice de curațare. S-a utilizat „curățătorul cu vapori de apă”, un aparat creat special pentru astfel de intervenții. Acolo unde a fost cazul s-a intervenit și mecanic, utilizându-se instrumente profesionale, specifice pentru astfel de situații. Această intervenție a făcut posibilă redarea ei privitorului, așa cum arăta ea inițial.

Frumosul profil, atent finisat și șlefuit, care se decupează din blocul de marmură buceardată și care pare că se ridică din spumă mării printr-un contrast de texturi bine echilibrat și rafinat, face această lucrare atât de specială. Vă invităm acum să o priviți folosindu-vă doar de imagini, cu speranța revederii ei în cadrul Muzeului Victor Babeș, cât mai curând.

Aida Simona Grigore, expert restaurator, MMB

Notă: Acest articol face parte din seria textelor scrise de muzeografi, arhitecți, conservatori, restauratori și bibliotecari oferite de Muzeul Municipiului București în această perioadă de stare de urgență, în care expozițiile sunt închise, pentru diversificarea subiectelor de pe agenda publică și pentru continuarea prezentării unor fragmente din istoria Capitalei și a patrimoniului MMB.

Bucher Alfred, Profil de fata, Muzeul Victor Babeș, Sursa foto: Arhiva Muzeului Municipiului București