LILIANA BASARAB: Inima o am pe limbă

vernisaj: Vineri, 13 martie 2020, 18.00 – 21.00
perioada de vizitare: 13.03 – 17.04.2020
Sandwich, București

Liliana Basarab folosește ceramica știind bine cum este percepută asocierea acestui mediu cu artele decorative și cu un mod de lucru empiric, emoțional. Obiectele sale sunt fragile fără a fi prețioase și sunt puternice tocmai pentru că sunt modelate manual, cu tehnică precisă și fără ezitări. 

Piese care ar putea fi considerate feminine sunt prezentate ca obiecte de cult și nu se jenează în a-și aloca un spațiu de expunere avantajos. Obiecte care ar putea fi considerate masculine sunt reduse ca dimensiuni și par aproape de jucărie. Împreună, ele construiesc o natură ale cărei anomalii depășesc critica patriarhatului și reușesc chiar să suspende – temporar – binarismul. Totul cu umor și naturalețe, fără încordare, evitând senzația de greutate. 

Materialul este unul dur, însă formele sunt flexibile, pline de viață, vesele. Uneori se îmbină cu părți vegetale sau animale ceea ce, spre nenorocul lor, le subliniază fermitatea. Majoritatea râd de noi dar își doresc, în secret, să fie însuflețite și să râdem împreună, cu limbile scoase, cu inimile la vedere. 

Liliana Basarab, 2020 / both photos by Lidia Lucaciu

Liliana Basarab (n. 1979) este o artista vizuală, activă profesional în București dar care și-a început cariera în Iași, la începutul anilor 2000. Practica sa artistică este angajată social și functionează adesea ca un comentariu la adresa noțiunii de reprezentare. Este interesata de problematici de gen și lucrează în diferite medii artistice precum ceramică, sculptură, desen, performance, ateliere participative, video.

Lucrările sale au fost expuse în expoziții solo și de grup precum Ex-east – Istorii trecute și recente ale avangardei românesti, Espace Niemeyer, Paris, FR, Garage sale, Sandwich, RO și Beijing Konditorei, C5CNM Beijing, CN în 2019; Viața – mod de întrebuințare – Art Encounters, Timișoara, RO în 2017; Talentul nu e democratic, arta nu e un lux (solo), Borderline Art Space, Iași, RO în 2016; În vremuri de speranță și neliniște. Artă critică din Iași, MNAC București (cu Bogdan Pălie), RO în 2015. A participat la primele ediții ale Bienalei Periferic din Iași (2001 și 2003). Activitatea sa include numeroase rezidențe artistice, proiecții, evenimente, performance și prezentări de artist.

Lucrările din expoziție au fost produse cu participarea Art Time Atelier de Creatie.