VAL GHEORGHIU (1934-2017)

Galeria de artă DANA, în parteneriat cu Complexul Muzeal Național Moldova Iași – Muzeul de Artă și sprijinită de generoşii colecționari ieșeni, deschide în perioada 3 – 31 martie 2020 expoziția retrospectivă Val Gheorghiu.

„De ce n-am pretinde și artistului, de ce nu i-am pretinde mai cu seamă lui să fie un om civilizat în arta pe care o face? A nu te lăsa năucit de formula cu care te-ai recomandat la început închipuindu-ți că publicul are rezerve nelimitate de înțelegere și că nu se plictisește niciodată, a stima publicul nu prin hărnicia ta, de altfel asemănătoare atâtor altora, ci prin neliniștea de a da cu fiecare lucrare nouă, cu fiecare serie nouă, ceva nou, care să redeștepte publicul și chiar pe tine însuți să te redeștepte, a avea tot timpul în vedere schimbarea ta și prin ea, vis temerar, schimbarea  publicului, iată, cred, câteva cerințe ale civilității artistului contemporan.” (Val Gheorghiu, „Viețile după Vasari”, Ed. Junimea, 1980)

Apreciat de întreaga comunitate de artişti din Iaşi, dar şi din întreaga ţară, Val Gheorghiu debutează ca pictor în 1961, având participări expoziţionale în ţară, dar şi în Berlin, Barcelona, Moscova, Ankara, Istanbul, New Delhi, Lublin, Buenos Aires, Roma sau Paris. Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din 1968, i se publică în anul 1985 un album monografic în seria „Maeştrii artei româneşti“, fiind considerat unul dintre artiştii reprezentativi ai picturii ieşene şi româneşti.

Expoziția de acum se vrea a fi un omagiu adus acestui artist ce a lăsat în urma sa „prin Cuvânt – un mister al conținutului, iar prin culoare un mister al formei”.

Deschiderea expoziției va avea loc marți, 3 martie, orele 18.00 la Galeria de artă DANA din str. Profesor Cujbă, nr. 17. Iași.

Curatori: Maria Bilașevschi și Smaranda Bostan