Expoziția itinerantăDunărea – de-a lungul timpuluis-a realizat în cadrul proiectului Dialog intercultural UE-Turcia şi va fi prezentată în Bucureşti, Sofia şi Istanbul. Sunt expuse fotografii de arhivă selectate de curatorul expoziţiei din Arhiva Fortepan.
Expoziţia va fi vernisată de:
Fodor Gábor, directorul Institutului Maghiar din Istanbul
Virágvölgyi István curator
Expoziţia poate fi vizitată până pe data de 12 martie.
Dunărea – de-a lungul timpului
Adesea comparăm fluviul cu timpul: îl vedem, dar apa lui se schimbă continuu, trăim prezentul, dar clipele trec repede, pe neobservate, ne scapă printre degete. Şi numai fotografia poate imortaliza în infinit timpul și apa.
Mintea mea păstrează o grămadă de imagini cu Dunărea, tot atâtea câte a înregistrat creierul meu prin retină: când ne plimbam cu fratele meu mai mare cu caiacul pe la Szigetmonostor, când spălam covoarele bunicii mele din Paks pe la baraj, când mâncam ciorbă de pește admirând statuia Libertății din Budapesta și când făceam baie cu copiii cumnatului meu pe insula de nisip din Göd. Cu aceste ocazii nu s-au făcut fotografii, dar răsfoind Fortepanul, albumul de familie al tuturor, învie în fața ochilor mei peisaje nevăzute, dar care mi se par totuși cunoscute, fețe și situații neştiute, dar care sunt totuși prietenos de apropiate mie.
Arhiva de fotografie Fortepan colecționează fotografii în principal private, realizate înainte de 1990, şi a fost înființată în 2010 cu 5000 de fotografii, iar în prezent, după zece ani, colecția a ajuns să cuprindă în jur de 116 000 de fotografii, numărul lor crescând continuu. Oricare fotografie din arhiva exclusiv digitală, constituită prin muncă benevolă, poate fi descărcată într-o rezoluție mare și folosită după plac, cu condiția indicării sursei. Un izvor cu adevărat comunitar, pentru comunitate, din partea comunității.
Arhiva Fortepan duce mai departe numele celui mai cunoscut film negativ de odinioară din Ungaria. Majoritatea fotografiilor expuse aici au fost realizate cu siguranță tot pe aceste filme negativ. În orașul Vác, la 30 de kilometri nord de Budapesta s-a fabricat, din anul 1932 până în 2007, materie primă pentru fotografii. Şi pentru că în procesul de fabricație a fost folosită apa Dunării, fotografiile de aici au chiar mai multe legături cu Dunărea.
Câți litri de apă s-au scurs pe Dunăre pe parcursul milioanelor de ani care au trecut? Cât de mult a însemnat acest fluviu pentru omenii și, evident, pentru fauna și flora diferitelor epoci? Apă potabilă, navigație, pescuit, sport, energie, spălarea aurului și prin astea comerț, războaie, turism, dar poate totuși cel mai mult a însemnat viața, care este mereu strâns legată de apă.
Porturi, șantiere navale, case de vacanță, poduri, ștranduri, baraje, garaje pentru bărci se înșiră de-a lungul a 2850 kilometri pe malul râului care, de la Pădurea Neagră până la Marea Neagră, străbate Europa Centrală și de Est, atingând zece țări – Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România, Bulgaria, Moldova și Ucraina – și în același timp patru capitale – Viena, Bratislava, Budapesta, Belgrad.
Când mă pregăteam să traversez Dunărea înot, am încercat să cuantific provocarea, astfel am aflat că la Budapesta debitul de apă al Dunării este de 2350 m³/s. Informația m-a lăsat rece până în momentul în care am ajuns la mijlocul fluviului, unde a trebuit să depun mult efort să-mi păstrez direcția și, cu toate acestea, am ajuns cu o jumătate de kilometru mai în aval față de punctul de plecare. Cu asemenea forță de neînfrânt ne biruie Dunărea timpul vremelnic, împotriva căruia avem un singur antidot: să ne ținem memoria vie salvând clipele din vârtej cu ajutorul fotografiilor noastre comune.
Cosmin Nasui is an art historian specialized in art history, 20th and 21st century – and art critic, curator, cultural manager, accredited evaluator of contemporary art, evaluator of cultural projects. He is the founder of the largest Romanian online platform for supporting and promoting Romanian contemporary art and culture www.modernism.ro. He is senior researcher at the PostModernism Museum and partner at the Nasui collection. Cosmin Nasui is a contributor as author and co-author of diverse publications and books.
https://www.postmodernism.ro/cosmin-nasui///Cosmin Nasui este curator, istoric și critic de artă, manager cultural, evaluator acreditat de artă contemporană, evaluator de proiecte culturale. Este fondator al celei mai largi platforme online românești pentru susținerea și promovarea artei contemporane românești www.modernism.ro. Este managing partner la Nasui collection & archives (www.cosminnasui.com) și curator la platforma muzeală privată PostModernism Museum (www.postmodernism.ro). Este autor de cărți de sinteză, monografii și studii de istoria artelor.
https://www.postmodernism.ro/cosmin-nasui/
Recent Comments