MICHAEL LASSEL – LUMEA CA ALEGORIE ȘI MIT

Expoziția personală MICHAEL LASSEL – « LUMEA CA ALEGORIE SI MIT », găzduită de Muzeul de Artă din Cluj-Napoca între 25 februarie și 15 martie 2020, va fi vernisata marți, 25 februarie 2020, de la ora 18.00.  În deschiderea expoziției vor vorbi: dr. Mircea Arman, director Revista Tribuna; prof.univ.dr.Lucian Nastasă-Kovacs, director Muzeul de Artă Cluj-Napoca; dr. Cristina Simion, curator și galerist Tiny Griffon Gallery, Nürnberg, Germania (curatorul expoziției); prof. univ. dr. Daniela Chiorean, Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca; dr. Dan Breaz, critic și istoric de artă, Muzeul de Artă Cluj-Napoca. Intrarea este liberă.

Michael Lassel (n. 1948, Logig / Mureș, Academia de Arte București, 1968 – 1972) revine în România, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, din 25 februarie 2020, cu expoziția personală «Lumea ca Alegorie și Mit », cea de-a treia organizată în țara sa natală – dupa cele de la European Art Gallery (București, 2010) și de la Muzeul Național Brukenthal  (Sibiu, 2017).

Stabilit din 1986 in Fürth, Germania, Michael Lassel este recunoscut internațional pentru picturile sale « trompe l´œil » și, de peste trei decenii, invitat să expună în galerii și muzee din întreaga lume, de la British Museum (« Babylon. Myth and Reality », 2008-2009) și consacrata « Haus der Kunst » München (2006-2008, 2010), la numeroase saloane de artă pariziene și expozitii ale celebrei Opera Gallery în Paris, New York, Singapore și Miami.

Revista Weltkunst l-a numit « cel mai important pictor trompe-l´œil contemporan », Academia Europeană de Artă Luxembourg l-a premiat și i-a oferit o expoziție personală, importante muzee au lucrari semnate de Lassel în colecțiile lor permanente (în România, Muzeul Național Brukenthal), operele sale se găsesc în renumite colecții private.

La invitația Revistei de cultură Tribuna, care i-a dedicat și albumul trilingv « Michael Lassel – Ein Meister aus Deutschland » (Editura Tribuna, Cluj-Napoca, 2019), Michael Lassel propune cea mai mare expoziție in România de până acum (38 de lucrări), incluzând opere realizate în ultimul sfert de secol (între anii 1994 și 2020), constituindu-se astfel într-o retrospectivă sui generis a unei cariere artistice impresionante.

« Arta lui Michael Lassel ne spune că omul se îndepărtează de lucru, de lumea pe care o trăiește, ba, mai mult, trăiește în afara relației sale esențiale cu lucrul și este lipsit de lume. Omul se îndepărtează de lucru și de lume, iar singura salvare stă în re-creația acesteia, în capacitatea sa imaginativă, în nesfârșita strădanie de a re-crea lumea din nou și din nou », remarcă Mircea Arman în revista Tribuna.

« Combinând hiperrealismul cu trompe l´oeil, Lassel se recunoște influențat de « iluzionismul baroc » și faimoșii săi maeștri, precum Bramante, Mantegna, Luca Giordano, Tiepolo, dar și de modernii Dali și Magritte, reușind însă să creeze o lume și o atmosferă foarte diferite de ale acestora, unică în mesaj și în compoziție. Lucrările sale sunt, fiecare în parte, răspunsul artistului la întrebările omenirii, combinând povești personale (…) cu un simbolism profund, care are rădăcini încă mai timpurii, în enigmele atât de iubite de renascentiști. », notează Cristina Simion, curatorul expozitiei.