Emilia Persu GEOMORFISM
12 februarie, 2020, orele 18.00,
Curator
Marilena Preda Sânc

Galeria Új Kriterion
Miercurea Ciuc
Str. Petőfi 4

„Respirație tactilă

Emilia Persu pictează cu spontaneitate, forță și grație fiindcă ea face parte dintre artiștii care îmbină gestul performativ pe pânză cu forța unui mental apt să esențializeze / abstractizeze, cu grație din realitatea reală, forme ce devin simboluri arhaice sau construcții cu trimitere la natură.

Picturile sale de dimensiuni mari ne invită în multiple universuri cromatice luminoase sau tenebroase , arhive de emoții și trăiri autentice, care i-au marcat existența, și cu care empatizăm.

Obiectele și instalațiile se constituie din asamblaje și reconfigurări ale imaginii,  desen și picto-obiect, în prezențe dinamice care transformă spațiul expozițional într-un environment complex  – bidimensionalul se continuă în tridimensional, pictura se transfigurează în obiect, gestul se regăsește în textură iar culoarea le unifică într-un traseu inițiatic care ne ajută să descoperim lumea nevăzută a creatoarei.  Există o relație armonioasă între detaliu și întreg, plin și vid în compoziții aparent  minimaliste. Construcțiile / Forme bine definite, susținute de suprafețe cromatice aflate în contrast, sunt îmbrăcate într-o epidermă picturală în care se simte gingășia atingerii pânzei, o respirație tactilă, feminină.    

Există un dincolo de imagine în care ne regăsim trecând prin ecranul mnemonic al propriilor stări și intrăm într-un spațiu al contemplației și reflecției pe care Emilia Persu ni-l oferă cu bucuria împlinită a creatorului care consideră arta un dar.” – Marilena Preda Sânc, ianuarie 2020