Primul vernisaj al anului festiv 2020 – cu ocazia împlinirii de 10 ani al Spațiului Expozițional de Artă Contemporană MAGMA
Viitorul nostru în deșert
o expoziție de András Cséfalvay
VERNISAJ: vineri, 07 februarie, 2020, orele 19:00, mesaj video de Borbála Szalai
Spațiul Expozițional de Artă Contemporană MAGMA (P-ța Libertății Nr. 2, Sfântu Gheorghe, jud. Covasna, România)
Expoziția poate fi vizitată până în 22 martie 2020, în fiecare zi cu excepția zilei de luni, între orele 11-19.
Cum să înfruntăm deșertul; arşiţa care acoperă totul, peisajul nesfârşit, fără ieşire, monoton, de piatră, viitorul? András Cséfalvay nu caută răspunsuri sau iluzia soluției, în schimb, el juxtapune puncte de vedere și forme diferite de cunoaștere care emană imuabilitate, care sunt capabile să arate aceleași probleme și așa-numitele „fapte” din perspective total diferite.
În video-urile sale, el dă voce tuturor acelor sunete întunecate, uitate sau tăcute care sunt retrogradate în fundalul narațiunilor caracteristice viziunii noastre raționale despre lume. Sunete care nu mai există, animale dispărute, dinozauri, pietre și ambasadori ai planetelor îndepărtate devin audibile. Acolo se manifestă eroarea, ipoteza, motivul și iraționalul, gândirea științifică și magică. În instalațiile sale video se ciocnesc diferitele viziuni spirituale și științifice pentru a se dejuca iar şi iar. O astfel de confruntare a viziunilor asupra lumii distincte, a modelelor care interpretează, sistematizează și organizează realitatea, precum și ideile științifice care se contrazic demască procesele de decizie, relațiile ierarhice, aspectele puterii și interesele individuale, comunitare sau chiar naționale aflate în fundalul faptelor (științifice). Faptele nu sunt instrumente care să permită înțelegerea unui adevăr total, deoarece presupunerea că acest adevăr unic – dacă există unul de acest gen – ar fi accesibil pentru noi este inutil și arogant.
Cséfalvay selectează în mod liber între percepţiile noastre despre realitate marcate de coordonatele regulilor și sistemelor raționale, după criteriul: care „adevăr” se dovedește a fi cel mai util în situația dată. El caută locul relevant al posibilității de a încălca regulile, de a modifica faptele în orice moment, de misticism sau inexplicabil și examinează dacă putem auzi ce ne propune deșertul, dacă suntem capabili să ne schimbăm punctul de vedere, chiar și dacă prăbuşirea este inevitabilă.
Borbála Szalai
Mai multe detalii: www.magma.ro / andrascsefalvay.com
OPEN 11 a.m. – 7 p.m. all day
NYITVA hétfő és ünnepnapok kivételével
Tel: +40 729 007 424

Recent Comments