Accademia di Romania in Roma, cu sprijinul Institutului Cultural Român, va inaugura miercuri, 19 februarie, la ora 18:00, expoziția de desene „Evacuare”, a artistei Laura Partin.

Această serie de desene abordează tema romilor evacuați din casele lor închiriate în România din 2010 și până în prezent. Inspirat de fotografii ale fotojurnaliștilor, articole și reportaje video despre aceste cazuri, proiectul documentează situația vulnerabilă și de excluziune socială a romilor care au ajuns pe stradă sau în locuințe extrem de precare după închiderea întreprinderilor industriale în care lucrau.

Portofoliul de lucrări al artistei, ce va include 60 de desene, își propune să submineze anumite stereotipuri și să sensibilizeze publicul, atrăgând atenția asupra excluziunii sociale în care se regăsesc unele persoane de etnie romă în contextele societale actuale, atât în România cât și în alte țări.

Lucrările vor fi expuse în Galeria Accademia di Romania in Roma începând cu data de 19 februarie până în 29 februarie, expoziția putând fi vizitată conform programului afișat pe pagina evenimentului.


EVACUARE

Expoziție de desene Laura Partin

Inaugurare – Miercuri, 19 februarie, ora 18:00

Galeria de Artă Accademia di Romania in Roma

Viale delle Belle Arti, 110

19.02.2020 – 29.02.2020


Unul dintre cele două cazuri documentate de artistă – cele mai grave și insuficient mediatizate – a fost al celor 76 de familii (în jur de 300 de persoane) care au locuit lângă groapa de gunoi de la Pata Rât din Cluj din 2010 până în 2016 ca urmare a evacuării acestora de pe strada Coastei. Primăria din Cluj construise clădiri modulare la Pata Rât pentru aceste familii evacuate care au fost forțate de circumstanțe să trăiască într-un mediu insalubru, în încăperi prea reduse pentru familii numeroase, uneori depășind 15 membri. În 2017 o asociație a reușit să permită unui număr de 35 de familii de la Pata Rât să se mute în apartamente din Cluj, datorită unor finanțări externe.

Cel de-al doilea caz este al familiilor evacuate de pe strada Vulturilor din București în 2014, care au locuit în corturi în fața fostelor lor locuințe timp de câteva luni, chiar și pe durata iernii, pentru a protesta contra injustiției și a lipsei de protecție socială din partea autorităților ce le ignoraseră cererile de locuințe sociale. Având venituri foarte scăzute și un statut de evacuați, romii care erau chiriași aveau dreptul la acest ajutor social în momentul în care cele 25 de case în care locuiau 100 de persoane au fost retrocedate în manieră irevocabilă proprietarilor lor de drept.

Laura Partin s-a născut în 1986 la Iași, are o licență în grafică și un master de cercetare interdisciplinară în domeniul teoriei artei. Practica sa artistică este axată pe desen și performance (uneori participativ). Subiectele abordate se situează adesea în sfera socială sau într-o zonă poetic existențialistă. După studiile universitare a obținut o bursă „Nicolae Iorga” de cercetare și creație de doi ani la Institutul Român de Cercetare și Cultură Umanistă din Veneția. În această perioadă și-a continuat cercetarea despre artă participativă și similaritățile dintre strategiile anumitor artiști contemporani și cele ale psihologilor sociali. Cercetarea se intitulează „Estetica deziluzionării” și studiază practicile artistice care au ca nucleu construcția unei situații asemănătoare cu o farsă, dar trasează și o genealogie a acestui fenomen în avangardele secolului XX, de la dadaism, suprarealism și futurism și până la letrism, Fluxus și artă conceptuală. În această perioadă a expus în galeria institutului trei proiecte artistice personale și a participat la un festival internațional de artă contemporană: Morphos – Pixels of Identities. Din 2016 a început o teză de doctorat la Universitatea Paris 8, cu aceeași temă de cercetare și foarte recent a expus la salonul DDessin. Din 2018 lucrează la Musée des Avelines la Saint-Cloud că mediator cultural.

Link eveniment: https://www.facebook.com/events/549849028941845/