Fonyód la București – expoziție de fotografii și recital de pian Ziua Artei Fotografice în România

Din 2010, ziua în care s-a născut Szathmári Pap Károly (Carol Pop de Szathmári), 11 ianuarie este Ziua Artei Fotografice în România. Szathmári Pap Károly (Cluj, 1812 – București, 1887) a realizat primul reportaj fotografic de război din lume în timpul Războiului Crimeei. Prin aceasta, el este recunoscut ca unul dintre primii foto-jurnaliști de război. Cu această ocazie vernisăm la Institutul Balassi (str. Gina Patrichi nr. 8) marți, 14 ianuarie 2020, ora 19.00, expoziția de fotografii de arhivă din perioada de început a staţiunii Fonyód, de pe malul lacului Balaton.

Expoziția Fonyód / oraș înfrățit cu Borsec este a doua în seria de expoziţii care au ca scop evocarea atmosferei staţiunilor de odinioară din Bazinul Carpatin, organizate de Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București. Fotografiile prezentate au fost alese de Varga István, bibliotecar din Fonyód și vor fi expuse pentru a doua oară în România și în premieră la București, prima dată fiind prezentate în vara anului 2019 în cadrul Ceaun Borsec Fest, din Borsec, oraş înfrăţit cu Fonyód.

Stațiunea de pe malul lacului Balaton a devenit un punct de atracție pentru maghiari pe la mijlocul anilor 1890, când, în partea de nord a localității, s-a dezvoltat o zonă rezidențială alcătuită din 29 de vile, ulterior devenită cunoscută ca Bélatelep. Şirul de vile este un important monument arhitectural, fiind unic în reprezentarea într-un singur ansamblu a întregii arhitecturi de vile de pe malul Balatonului, de la răscruce de secol XIX-XX. Amplasamentul vilelor a rămas până în ziua de azi conform proiectului original realizat de către fondatori în anii 1890. În această zonă rezidențială își petrecea verile „lumea bună” a Budapestei: medici, juriști, moșieri, comercianți, funcționari ai ministerelor, artiști. Vilele, construite la răscruce de secol XIX-XX pe strada cunoscută astăzi drept strada Bartók Béla, sunt importante şi din punctul de vedere al istoriei culturii, fiind printre primele edificii turistice din sudul Balatonului.

După vernisaj va concerta tânărul pianist Veress Ábel, din Fonyód, supranumit și „Pianistul Balatonului”, câștigătorul premiului pentru talent „Cziffra György”, oferit de juriul celei de-a XV-a ediții a Festivalului Muzicii Maghiare, organizat de Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București. Programul de recital cuprinde lucrări de Johann Sebastian Bach, Joseph Haydn, Frédéric Chopin, Dohnányi Ernő, şi evocă atmosfera seratelor muzicale care au loc pe timpul verii în palatele de pe malul lacului Balaton şi pe vapoarele de croazieră.

Kósa András László, director