Fortul 13 al Penitenciarului Jilava găzduiește vineri, 20 decembrie, evenimentul Viză pentru Gulag, gest memorial care evocă suferința celor întemnițați aici în anii prigoanei comuniste. Desfășurat de-a lungul unei singure zi, programul întâlnirii cuprinde o expoziție de fișe matricole penale ale unor foști deținuți politici, o lansare de carte, un film artistic filmat în temnița de la Jilava, o vizită a Fortului și discuții cu supravietuițori ai experienței concentraționare. Organizat de Asociația Memorialul Gherla, Fundația Gulag, Asociația pentru Istorie recenta și Dezvoltare Urbană, evenimentul lansează astfel proiectul de comunicare și educație Memorialul Jilava, care va continua asemenea comemorări în viitor.

Întâlnirea de la Penitenciarul Jilava este a doua ediție din acest an a seriei de expoziții Viză pentru Gulag, după cele cinci evenimente organizate în această primăvară de Asociația Memorialul Gherla și Fundația Gulag în județele Cluj și Alba.

Programul zilei, care poate suferi modificări minore, se va desfășura între orele 11 și 16.30 și conține:

Film artistic:

Între chin și amin, regia Toma Enache, cu Kira Hagi, Constantin Cotimanis, Vali Popescu, Ana Pârvu

Lansare carte:

Doina Jela, volumul Drumul Damascului. Spovedania unui fost tortionar, editura Corint 2019, editia a treia

Expoziție:

Viză pentru Gulag, fișe matricole penale ale deținuților politici din colecția IICCMER a Arhivei Gulag a Asociației Memorialul Gherla

Dialog:

Discuții cu Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, Niculina Moica, Eustațiu Chițimia, foști deținuți politici, dar și Toma Enache, regizorul filmului Între chin și amin, și alți actori prezenți.

Vizita:

Turul celulelor subterane ale Fortului 13 Jilava

Pentru că locurile la acest eveniment sunt limitate și condiționate de procedurile de înscriere, cei interesați pot obține informații suplimentare doar până joi, 19 decembrie, prin corespondență electronică la adresa [email protected] sau prin mesaj direct pe pagina facebook.com/MemorialulJilava/