Cu prilejul derulării programului „Ecomuzeul Balta. De la arhitectura tradiţională în Geoparcul Platoul Mehedinţi la turism durabil”, Asociația MAIE a înregistrat progrese în demersul de transformare a comunei Balta din Mehedinți într-un ecomuzeu veritabil.

Asociația urmărește să aducă în atenția publicului larg valoarea identitară a arhitecturii vernaculare din Geoparcul Platoul Mehedinți și să o valorifice prin crearea, cu sprijinul comunității rurale, a Ecomuzeului Balta. Conceptul de ecomuzeu are în centru construirea unui cadru de colaborare între localnici, autorități locale, experți în domenii relevante și tineri, pentru dezvoltarea durabilă a comunității prin protejarea și valorificarea patrimoniului cultural material tradițional.

În urmă cu cinci ani, echipa Asociației MAIE a pornit o foto-documentare a arhitecturii locale din Balta, Isverna și Ponoarele, trei comune din Geoparcul Platoul Mehedinți cu exemple de arhitectură vernaculară și comunități rurale care încă păstrează tradiții, obiceiuri și meșteșuguri, povești, mituri și legende locale.

Vitrina comunei Balta – iunie 2019 – credite foto Asociația MAIE

Arhitectura satelor incluse în cercetare, dintre care o parte sunt înscrise în Lista monumentelor Istorice din România ca ansambluri arhitecturale, și poveștile locuitorilor, au dus la primele proiecte de revitalizare a satului românesc inițiate de MAIE în contextul ediției de debut, în 2016, a școlii de vară pentru studenți „Arhitectura tradițională în Geoparcul Platoul Mehedinți”.

Atelier de cercetare antropologică și arhitectură în satul Costești – august 2019 – credite foto Denisa Velicu

Proiectele, dezvoltate de studenți împreună cu experții în antropologie, patrimoniu cultural, arhitectură, management cultural și comunicare, au arătat că în zonă poate fi integrat conceptul de ecomuzeu, adică un fel de „înțelegere” a comunității prin care membrii săi se angajează să păstreze, să protejeze și să valorifice elementele de patrimoniu local pentru dezvoltarea sustenabilă a întregii regiuni.

Cu ocazia următoarelor ediții ale școlii de vară organizată de Asociația MAIE, studenții participanți au pus bazele Ecomuzeului Balta și au descoperit comunități locale cu o cultură tradițională vie și un patrimoniu arhitectural cu potențial de a transforma întreg Geoparcul Platoul Mehedinți într-o destinație ecoturistică veritabilă.

Studenți restaurând fosta Primărie Balta – septembrie 2019 – credite Asociația MAIE

Sub îndrumarea unui grup interdisciplinar de experți (arhitecți, antropologi, manageri culturali) şi cu sprijinul unor specialiști în diferite domenii culturale, participanții la școlile și atelierele organizate au cercetat patrimoniul construit al satului Balta (unul dintre ansamblurile arhitecturale din Mehedinți înscris în lista monumentelor) şi au documentat poveştile de viaţă ale localnicilor.

Rezultatele cercetărilor derulate de studenți împreună cu experții sunt disponibile aici: http://www.arhitectura-gpmh.ro/cercetari/

Studenții au participat și la activități de restaurare și reconversie a două construcții din Balta, pe baza rezultatelor cercetărilor antropologice anterioare. Astfel, a rezultat „Vitrina comunei Balta”, o mică expoziție construită în fosta stație de autobuz de lângă Primăria Balta, dezvoltată în urma școlii de vară din 2018 cu obiecte arhaice care stau ca mărturie pentru viața locuitorilor pe parcursul ultimelor decenii.

Școala de vară și atelierele interdisciplinare răspund nevoii de programe de formare continuă în domeniul restaurării și inventarierii patrimoniului cultural material, oferindu-le tinerilor studenți ocazia să participe activ la protejarea și la promovarea patrimoniului rural imaterial.

În 2019, participanții împreună cu un grup de arhitecți, designeri și meșteșugari au început revitalizarea fostei primării din Balta, care urmează să fie inaugurată în 2020. Casa restaurată va purta numele de „OGOI” – arhaism, folosit în zona Mehedinți, care e definit prin termeni ca: liniște, calm, hrană, grijă, educație, pace și bucurie.

Imobilul va juca rolul unui „cartier general” al Asociației MAIE în demersul de transformare a comunei Balta într-un ecomuzeu.

Încăperile OGOI-ului vor reda, prin amenajare și design de interior inspirat din tradiția locală, povești interactive care pornesc de la temele cercetărilor antropologice despre cultura și istoria locului derulate în timpul școlilor de vară.

Amenajarea primei încăperi a fost realizată în urma atelierului de design și producție de mobilier organizat în 2019, având la bază diversitatea patrimoniului speologic din zonă. O altă încăpere va fi amenajată astfel încât să reflecte rezultatele cercetării istoriei și tradițiilor minerilor din Balta, studiu realizat tot pe parcursul anului 2019.

În paralel, echipa asociației a organizat în satele din comună ateliere despre patrimoniu, natură și specific local ca instrumente pentru dezvoltare, la care au fost invitați localnicii. Participanții au descoperit exemple de succes de valorificare a patrimoniului local din alte zone rurale din România și au dezbătut pe tema provocărilor întâlnite. Copiii au participat la ateliere de artă (teatru, fotografie, producție video), au avut ocazia să învețe despre tradițiile locale prin joc, creație și improvizație și au participat la lecții de educație non-formală despre natură și ecoturism.

În ultimii doi ani, Asociația MAIE a derulat, împreună cu regizorul Elena Borcea, producția filmului documentar „Întâlniri cu Balta”, o cercetare video a poveștilor, istoriilor și mărturiilor locuitorilor comunei Balta din județul Mehedinți. Filmul a fost lansat în toamna anului 2019 la Cinema Muzeul Țăranului, iar în 2020 va putea fi vizionat online în website-ul asociației.

În comuna Balta, dar și la București, au fost organizate conferințe și dezbateri tematice prin care asociația și-a propus să ofere participanților exemple de proiecte de revitalizare rurală, capabile să arate modul în care comunitățile, în colaborare cu experții, se pot implica activ în dezvoltarea locală.

În anul 2020, Asociația MAIE va continua seria de intervenții în Geoparcul Platoul Mehedinți, prin noi studii de cercetare, activități de restaurare, ateliere dedicate comunității locale și studenților. Progresul proiectului poate fi urmărit aici: https://www.arhitectura-gpmh.ro/ și aici: https://www.facebook.com/arhitecturagpmh/.

Conferințele, atelierele pentru localnici și studenți, producția filmului documentar, cercetările, dezvoltarea ghidului de bune practici, reconversia celor două case, precum și cele mai recente ediții ale școlii de vară fac parte din programul-multianual „Ecomuzeul Balta. De la arhitectura tradiţională în Geoparcul Platoul Mehedinţi la turism durabil”, inițiat de Asociația MAIE și co-finanțat de AFCN.

Asociația MAIE le mulțumește pentru sprijin tuturor participanților, partenerilor, colaboratorilor, sponsorilor și finanțatorilor.

Mulțumiri: AFCN, Direcția Administrarea Geoparcului Platoul Mehedinți, Primăria Balta, SNSPA, Școala Generală Balta, Pensiunea „La Mustață”, Lina Imperial SRL, Gheorghe și Verginica Drăgulescu, Asociația Geomedia, Asociația Designers Thinkers Makers, Şcoala de la Buneşti, Asociația Letea în UNESCO, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Asociația Gaspar, Baltasar & Melchior, Școala de la Piscu, Ferma de Artă, Asociația MARIA și Programul Cultural „Batem fierul la conac!”.

Toată recunoștința: localnicilor care au primit cu căldură echipa în casele lor, precum și participanților la școala de vară care au avut curiozitatea să descopere poveștile acestor oameni.

Parteneri media: Modernism.ro, Igloo, Revista Zeppelin