Pe 5 decembrie a avut loc deschiderea oficială a primei ediții a Salonului de miniatură, organizat de Muzeul de artă modernă și contemporană Pavel Șușară în parteneriat cu Davino.

Salonul are două secțiuni: prima – concurs cu lucrări care vor fi jurizate și se vor acorda trei premii în valoare de 1000 euro fiecare, iar a doua cu artiști invitați. Sunt expuse peste 200 de lucrări realizate în tehnici foarte diverse, grafică, desen, gravură, acuarelă, pictură, colaj, fotografie, video, instalație, sculptură în lemn, metal sau sticlă.
Adresa MAMCO: Intrarea Viitorului nr. 4, Sector 2 București.

 

O terapie prin detaliu


“Deși miniatura, ca gen și ca practică artistică, are o vârstă memorabilă, străbătând mileniile cu o discreție de care doar formele naturale sunt capabile, un salon de miniatură contemporană devine, dacă nu o formă de avangardă propriu-zisă, în mod cert un act de nesupunere și de răzvrătire. Însăși ideea de a resuscita o formă și o practică artistică aparent stopate, asociate spontan cu vremuri imemoriale și cu mentalități care s-au retras din prim-planul existenței noastre imediate, este o invitație la reflecție și o provocare la un alt tip de cercetare. Iar spațiul acestei forme de cercetare nu mai este unul conformist și previzibil, dominant în creația contemporană, care presupune mișcări expansive, gesturi spectaculoase și manifestarea asumată a unei voințe de putere, ci unul lăuntric și comprimat în care nu-și mai găsește locul, și nici măcar nu se mai reflectă, realitatea năvalnică și circumstanțială din exterior. Prea mică pentru
lumea de afară și pentru mecanica diurnă a istoriei, miniatura se deschide surprinzător către infinitatea imaginarului, către energiile visului și către toate fantasmele posibilului. Evadat din cotidian și din mecanismele lui obișnuite de comunicare, autorul de miniaturi se confruntă mai
mult cu el însuși, cu îngerii și cu demonii lui interiori, iar lumea pe care o pune în mișcare devine, dincolo de proiectul artistic în sine, un adevărat univers alternativ în care semnele, efigiile și tipologiile uzurpă dramatic locul oricărei realități preexistente. Cum se mai poate raporta artistul contemporan la miniatură, cum știe el să-și gestioneze tentațiile megalomane, cum își poate refocaliza energiile, ca un punct laser, după ce ele au fost distribuite cosmic, în aspirații cvasidemiurgice, iată o intrebare pentru care răspunsul nu este nici pe departe implicit.
Și tocmai din necesitatea acestui răspuns s-a născut Salonul de miniatură, cu tema Exist, pe care MAMCO l-a inițiat și a cărui noutate radicală constă tocmai în întoarcerea la memorie și în terapia morală prin redescoperirea detaliului.”
Text: Pavel Șușară

Curator: Dalina Bădescu

Fotografii: Lucian Muntean