Toate generațiile trebuie să știe

Memorialul durerii

21 DE FOTOGRAME CARE AU INTRAT ÎN ISTORIE


Joi, 5 decembrie 2019, la ora 19, pentru a celebra 30 de ani de la căderea regimului comunist în România, Accademia di Romania in Roma invită publicul din Roma la un eveniment de neratat, care va avea ca protagonist un producător și regizor român de prestigiu:Lucia Hossu-Longin, autoare a serialului„Memorialul Durerii – O istorie care nu se învață la școală”, care a făcut epocă și a marcat generații de telespectatori români. Cu această ocazie va fi prezentat documentarul„21 de fotograme care au intrat în istorie”, film care aduce mărturie prin autentice imagini de epocă asupra revoltei din decembrie 1989 la Cluj-Napoca.

„Sunt 21 de imagini din Piața Libertății din Cluj, surprinse de un tânăr, imagini care rămân și azi, după 30 de ani, cea mai tulburătoare probă a confruntării din 21 decembrie 1989. Sunt documente imposibil de mistificat. Iar dacă morții nu mai pot vorbi, dacă gloanțele extrase n-au fost retușate, cum s-a întâmplat la Timișoara, dacă ordinele pot fi interpretate, iar cei vinovați au devenit din acuzați, autori de cărți și de tratate despre revoluția română, filmul reconstituie războiul din Piața Libertății. Cele 21 de fotograme rămân în istoria noastră un adevărat moment al adevărului. Din acelea menite să dureze și să înfrunte în eternitate minciuna. Și, așa cum spune chiar autorul acelor imagini, Toate generațiile trebuie să știe.

În tabloul represiunii care a avut accente coșmărești la Timișoara și Sibiu, la București și Arad, momentul din Piața Libertății deține un anume grad de originalitate a cruzimii. Nu s-a tras doar o rafală, ci pur și simplu trei – deși trotuarele erau pline de oameni răniți, îngenunchiați sau căzuți. Răniții au fost lăsați să sângereze pe caldarâm, și când au apărut salvările, militarii, la ordinul lui Carp Dando, comandantul lor, le-au întâmpinat cu rafale, alungându-le de la misiunea lor. Dacă războiul din Piața Libertății ar fi fost o tragică eroare, de ce a persistat în eroare secunde, minute, ore?” (cfr. Lucia Hossu-Longin)

Un film de Lucia Hossu Longin în seria de documentare „Memorialul Durerii – O istorie care nu se învață la școală”.

Producători: Dan Necșulea, Alexandru Munteanu

Imagine: Valentin Ilie

Montaj: Sebastian Chelu

Serialul „Memorialul Durerii” a fost creat de Lucia Hossu-Longin în 1991 și este primul proiect documentar pentru televiziune dedicat perioadei comunismului în România.

Proiectul oferă cea mai complexă și atent documentată radiografie a perioadei comuniste și reprezintă unul dintre cele mai importante demersuri din istoria jurnalismului.

„Memorialul Durerii” prezintă evenimentele care s-au desfășurat între sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și începutul anilor ’90, perioada cea mai întunecată și mai sângeroasă a istoriei României moderne.

Lucia Hossu-Longin va vorbi publicului și despre acest serial, despre nevoia de a păstra vie amintirea istoriei recente.