Kunsthalle Bega vă invită la performance-ul

HOROSCOP PERFORMATIV FEMINIST 2020

 

vineri, 29 noiembrie 2019, ora 19

Un horoscop performativ despre cum sunt feministele în funcție de zodia în care s-au născut, ce spun ele bărbaților cis albi heterosexuali în funcție de aceleași zodii și, mai ales, câteva previziuni pentru anul 2020. Prin acest performance în stil poetry jam, artistele Virginia Lupu și Bety Pisică, acompaniate de DJs Florin Pusi & Darius, își propun să se alăture unei gândiri feministe radicale intersecționale.

„Feminismul și studiile queer au devenit mainstream încă de acum aproximativ 30 de ani. Atât persoanele queer, cât și feministele se află într-o relație directă, apropiată cu horoscopul astrologic și cu studiile de astrologie. În România este evidentă întârzierea culturală privind aceste conexiuni, iar la nivel local ne rezumăm doar la horoscopul european preluat și promovat prin mass-media, un horoscop plin de stereotipuri și foarte heteronormativ. În prezent, există mulți astrologi queer și feministe care au integrat experiența lor de zi cu zi în astrologie și au dezvoltat noi concepte privind această experiență. Astrologia și horoscopul, poziționate într-un context feminist, devin mult mai empatice, mult mai inclusive, iar aceste noi concepte astrologice vor contribui în timp la schimbarea percepției sceptice a oamenilor privind astrologia și horoscopul, dar și scepticismul publicului mainstream legat de asta. În acest context, devine și este important să deconstruim astrologia și pronosticurile horoscoapelor și să le inovăm cu teorie și critică queer și feministă.”

Virginia Lupu face parte din proiectul expozițional “lay me down across the lines”, curatoriat de Valentina Iancu, prezentat de Kunsthalle Bega, în perioada 13 septembrie – 13 decembrie 2019, la Timișoara, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național din România.

Mihaela Cîmpeanu, Roberta Curcă, Katja Lee Eliad , Yishay Garbasz, Sasha Ichim, Adelina Ivan, Alexandra Ivanciu & Anastasia Jurescu, Hortensia Mi Kafchin , Elana Katz, Virginia Lupu,
leana Pascalau, Aris Tureac, Smaranda Ursuleanu, Oana Paula Vainer

Cercetarea “lay me down across the lines” aduce împreuna o serie de narațiuni feministe care propun orientarea spre o gândire intersecțională, atentă la multitudinea condiționărilor care determină realitatea feminină. Expoziția explorează fragilitatea diferenței prin intermediul poveștii personale, optează pentru fragmentare pentru a sublinia diversitatea feminismelor existente pe scena artistică. lay me down across the lines este un exercițiu curatorial de suspendare a gravitației în sistemul de norme din interiorul culturii. Noul spațiu de gândire obținut astfel deschide privirii feminine[1] posibilitatea să se întoarcă spre interior pentru a-și formula narativele proprii.

[1] Vezi Jil Solloway, Female Gaze: 
https://www.youtube.com/watch?v=pnBvppooD9I


Kunsthalle Bega
Circumvalațiunii 10   Timișoara

kunsthallebega.ro


Kunsthalle Bega este un proiect al Fundației Calina inițiat de Alina Cristescu, Liviana Dan și Bogdan Rața.