Marți, 26 noiembrie 2019, ora 19.00

Proporții

expoziția Grupului din Atia al Artiștilor Plastici

Expoziția Grupului din Atia al Artiștilor Plastici se încadrează în seria expozițiilor organizate de institutul nostru cu scopul de a prezenta artiști maghiari contemporani din Transilvania. Aducem în fața publicului picturi realizate de Vinczeffy László, Kuti Dénes, Kuti Botond, respectiv sculpturi ale lui Bocskay Vince, Sánta Csaba, Vargha Mihály și Berze Imre, artiști plastici care organizează anual o expoziție de grup în galeria din Atia (județul Harghita), fiind invitați la importante expoziții din Europa și de peste ocean.
 
Expoziția va fi vernisată de istoricul de artă Vargha Fruzsina, în prezența artiștilor expozanți.
 
Expoziția poate fi vizitată până pe data de 19 decembrie.
 
„Ce poate însemna Ardealul în artele plastice? Ce înseamnă zona Ocnei de Sus? Ce este de fapt arta contemporană? Sunt întrebări la care ne răspunde Grupul din Atia al Artiștilor Plastici și Galeria Kakasülő. Sunt întrebări la care cei șapte artiști expozanţi ne oferă răspunsuri diferite și personale. Unii au ales ca mod de exprimare formele, alţii culorile sau liniile. Sunt diferenţe în ceea ce priveşte materialele și tehnicile abordate, dar nu în ceea ce priveşte scările de valori, mentalităţile sau atitudinile. Diferitele genuri artistice scot în evidenţă pluralitatea creativă, iar lucrările expuse stau mărturie unei coeziuni, unui ritm specific grupului.
 
La prima întrebare, Miklós Jakobovits răspunde definind caracterul transilvan prin respectul față de tradiții, față de familie, rădăcini și vatră şi experienţa creării într-un spaţiu autohton. Asta înseamnă Transilvania pe paleta mondială a artei. Acum, cu câteva decenii mai târziu, la această interpretare putem adăuga şi noţiunea de organizare a comunităţii, trăsătura comună a tuturor artiştilor prezenţi aici. În expoziție, toate aceste caracteristici capătă legitimitate. Sculptura și pictura constituie esenţa, rădăcina, oarecum bazele artelor plastice, iar artiștii, prin activitatea lor contribuie adesea la dezvoltarea comunităţii prin carierele lor de profesori sau de muzeografi. O grupare născută pe criterii de familie, baştină şi mai ales de prietenie. Grupul din Atia al Artiștilor Plastici, al
cărui centru este tocmai zona Ocnei de Sus, poate fi definit şi astfel. Regiunea astfel este cuprinsă şi consolidată pe hartă şi din perspectiva istoriei artelor, nu numai pe harta etnografică sau pur geografică. De cinci ani, în descrierea regiunii, pe lângă învârtite, ţesăturile faimoase, datele istorice şi fenomenele naturale din zonă a fost adăugată şi Galeria Kakasülő.
 
Și, în fine, ce înseamnă arta contemporană? Este o întrebare ambivalentă şi uneori destul de încifrată. Îi putem considera artişti contemporani pe creatorii care trăiesc astăzi, dar şi pe cei care abordează problemele şi ideile cotidiene. Vizionând expoziția putem constata că acest grup, format în anul 2014, susţine ambele afirmări. Căci putem descoperi folosirea vopselei într-un mod inovativ, exploziv, uneori într-o manieră fotografică, prin tehnica facturii. Ne putem confrunta cu realităţile, visurile, legăturile spirituale şi pământeşti, cotidiene. Putem observa cum se joacă sculptura cu diferitele materiale, cu diferenţele de patină şi culori, cu amplitudinile suprafeţelor. Desluşim posibilitatea exprimării prin elemente organice, dar și prin tehnica turnării bronzului. Artiștii ne arată realitatea vieții, visurile omului, mitologia diferitelor spați, dar și unitatea atitudinii lor. Toate aceste realizări tehnice se completează, în final, cu aerul sărat din zonă, patetica și patriotismul temelor, armonia, puterea și caracterul vioi al diferitelor stări, dar chiar și cu miturile locale, elemente care sunt în totalitate actuale și în același timp revoluționare.”
 
Vargha Fruzsina, istoric de artă