Sâmbătă, 23 noiembrie, chiar cu doar câteva ore înainte de cel de-al doilea scrutin prezidențial, Călin Hentea, un recunoscut istoric al propagandei, își va lansa la Tărgul de carte Gaudeamus, primul său roman-pamflet din anul Centenar, intitulat Război pe băncuța dintre blocuri”.
Volumul nu este doar scris de Călin Hentea, ci și ilustrat cu colaje, desene și fotografii semnate tot de el. Evenimentul va avea loc la orele 15.00, la standul editurii Berg, invitat fiind redactorul șef al revistei ”Historia”, Ion M. Ioniță.
În cuvântul introductiv către ”ne-cititorul român”, Călin Hentea recunoaște deschis:
“Așa stând lucrurile, fie că te-ai născut la sfârșit sau la început de mileniu, dialogurile din această carte ți le-am scris, iubite ne-cititor român, spre a-ți fi de ajutor în aducerea aminte a unui an din viața ta de cetățean al unei țări ce și-a aniversat, festivalier, Centenarul. Nu-mi fac nici o iluzie despre cât de puțini, mult prea puțini dintre cei ce au serbat cu mici, bere și aplauze prelungite Centenarul României, vor ceti această carte. Poate și mai puțini vor fi acei români care vor simți durerea, exasperarea, dezolarea din spatele acestor rânduri, fotografii și colaje. În nici un caz nu vor fi dintre cei 42% adolescenți români și restul adulți cu drept de vot, analfabeți totali sau doar funcționali. Tuturor însă le spun nici unul dintre subiectele dezbătute cu năduf de Ion și Gheorghe nu a fost inventat, nu este o utopie (din păcate unele seamănă a distopie), ci au fost culese exclusiv din știrile anilor 2017-2018. În fond, între coperțile acestei pseudo-cronici dulci-amare a anului Centenar, se află doar o colecție de păreri și gânduri neretușate ale unor români obișnuiți dintr-un cartier bucureștean, deloc central. Băncuța de pe aleea scării, blocul, la fel ca și pensionarii sunt personaje simbolice ale acestui pamflet politic, pe care i-am numit: Ion, Gheorghe, Gina, dom’ Costel, madam Chelaru, dom’ profesor Virgil sau domnu’ Paul. Poreclele inventate pentru personajele politice, partide sau instituții de presă sunt intenționat ușor descifrabile, recognoscibilitatea lor fiind doar unul din ingredientele menite să facă comestibil un produs esențialmente amar.”
Iată și doar câteva dintre ilustrațiile volumului care se conjugă perfect cu textul romanului.
Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.