Centrul Cultural ”Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului” în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici – Filiala Arte Decorative București, vă invită sâmbătă, 9 noiembrie 2019, de la ora 14.00, la deschiderea celei de-a patra ediții a Bienalei de Arte Decorative.

Evenimentele se desfășoară pe parcursul a 29 de zile la Centrul Cultural „Palatele Brâncovenești”, Mogoșoaia (Sala „Palatului Brâncovenesc”, „Ghețărie”, „Cuhnia”, Sala „Foișor”), Galeria „Senso” și în Galeriile U.A.P din România (Galeria „Orizont” și „Galateea Contemporary Art”).
132 de artiști din toată țara expun peste 140 de lucrări specifice artelor textile (convențional/neconvențional și fiber art), artei ceramice, metalului ori mixed media (experiment și instalații).

  Bienala Arte Decorative 2019  vine după un an de întrerupere a periodicității           bi-anule (ultima fiind în anul 2016) iar ediția acesta a fost concepută ca o „punte” de legătură între generații, o intersecție dintre convențional, neconvențional, prezent și viitor, ca o mică incursiune prin istoria artelor decorative. În încercarea de a construi o imagine mai clară a artelor decorative contemporane, au fost invitați artiști consacrați care au adus o contributie majoră prin operele lor, marcând puncte de cotitură în dezvoltarea artei decorative contemporane românești  alături de invitați debutanți. Anul acesta a fost ales un departament din cadrul Universității Naționale de Arte, București, departamentul Arte Textile și Design, studenți coordonați de profesorii lor care expun o serie de lucrări prin care intuim tendințele viitoare ale artelor textile. Alături de alți artiști, invitații sunt o parte din pionierii școlilor de arte, profesori formatori pentru generații întregi, sau artiști independenți, inovatori, ori formatori de tendințe.

Tema aleasă pentru 2019 a fost Pigmento / Între uzanțe și experiment, ca o analogie între materiile primare: pământ, foc, apă, metal prin care se evidențiază diversitatea conceptelor și tehnicilor specifice fiecărui domeniu dar și ideile inovatoare și soluțiile artistice găsite de artiști în transpunerea conceptelor.

De cele mai multe ori, pigmentul folosit în diverse moduri, fie din punct de vedere tehnic sau metaforic, este cel care, în general, ajută artistul să decidă cât va fi prezent în opera sa. Plecând din acest punct, organizarea în secțiuni a Bienalei a avut rolul de comparare și radiografiere a pocesului actual de creație.

La fiecare ediție a Bienalei, un juriu de specialitate format din artiști de marcă și critici de artă vor acorda premii artiștilor. Pentru acestă ediție s-au creat și premiile publicului, acordat câte unui artist din fiecare galerie participantă pentru lucrarea aleasă prin vot de către vizitatori, printr-un sistem de votare în galerii.

Programul Bienalei:

  • Vernisaj: 9 noiembrie 2019, ora 14.00
  • Conferințe Artist în atelier, Palatele Brâncovenești, Mogoşoaia

Nicolae Moldovan. Sculptura ceramică. 9 noiembrie 2019, ora 16.00

Mihai Țopescu. Anatomia Sticlei. 9 noiembrie 2019, ora 16.30

Mihai Hlihor. Atelier. 17 noiembrie, ora15.30

Georgeta Hlihor. Atelier. 17 noiembrie, ora 16.00

Cătălin Hrimiuc și Ioana Stelea. Arta sticlei între generații. 17 noiembrie, ora 17.00

Anca Vintilă Dragu. Prezentarea atelierului. 24 noiembrie, ora 16.00

Cristiana Popescu Russu. Galateea Contemporary Art. 24 noiembrie, ora 16.30

Pe tot parcursul Bienalei, vor fi difuzate materiale înregistrate ale edițiilor anterioare ale expozițiilor „Arta Decorativă” organizate de Galeria Senso și Portrete de Artist realizate de Senso tv

  • Închiderea Bienalei Arte Decorative 2019, ediția a IV a va fi în ziua de 30 noiembrie, ora 16.00, când vom lansa catalogul ediției şi vom anunţa câştigătorii Premiului publicului. Premiul Publicului va fi decernat în 30 noiembrie 2019, ora 16.00, odată cu lansarea catalogului Bienalei. Votarea lucrării preferate de către publicul se va derula în perioada 9 – 24 noiembrie 2019.

 

Galerii în Bienală:

Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, Mogoșoaia: Sala Palatului Brâncovenesc, parter; Ghețăria, Cuhnia, Sala Foişor, curtea Palatului Mogoşoaia.

 2 – 30 noiembrie 2019

Strada Valea Parcului nr. 1 Mogosoaia, jud. Ilfov

Program: marți – duminică: 09.00 – 17.00