OUT OF THE BLACK. EXPERIMENT X
Artist: Alina Aldea
Curator: Diana Dochia
Vernisaj: 17 Octombrie, ora 19
Perioada: 15 Octombrie- 25 octombrie
Parteneri: Kube Musette si Anaid Art Gallery

Kube Musette vă invită la expoziţia personală “Out of the Black. Experiment X” semnată Alina Aldea, curator Diana Dochia. Vernisajul va avea loc Joi, 17 Octombrie 2019 începând cu ora 19:00, Calea Victoriei 114. Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 15 – 25 Octombrie 2019.

Expoziţia “Out of the Black – Experiment X” semnată de artista Alina Aldea continuă preocupările sale, în abordarea ambivalentă a haosului şi ordinii din proiectele sale artistice de până acum. Teoria haosului aşa cum o întâlnim în scrierile filosofice a lui Giles Deleuze şi Félix Guattari poate reprezenta grila de citire a expoziţiei. O serie de desene şi o instalație controlată electronic pun în discuţie ideea unui sistem regulat şi predictibil, chiar în cadrul unor fenomene care pot părea complet întâmplătoare. Fiecare element având o relaţie diferită cu haosul.

Alina Aldea îşi argumentează procesul artistic prin rolul pe care îl atribuie
privitorului, activ sau pasiv, pe care îl consideră ca fiind generatorul algoritmului Haos-Ordine. Astfel încât, balanţa dintre haos şi ordine este dată de privitor. Discursul abstract minimalist al expoziției şi, mai ales, instalaţia “Out of the Black – Experiment X”, aşa cum declara artista: “chestionează idea identității în societatea contemporană printr-o manieră abstractă şi comunică un limbaj al unei societăţi fragmentate: între haos şi ordine, absenţă şi prezenţă, migraţie şi stabilitate”.
Lucrările Alinei Aldea transmit o mişcare uşor perceptibilă, chiar şi, în cadrul desenului din liniile riguros proiectate. Iluzia, fluiditatea, energia materiei, imponderabilitatea sunt noţiuni cu care artista se joacă în cadrul experimentului, la care privitorul este invitat să reflecteze. Nu există reţete, moduri clare de interpretare şi citire a lucrărilor; privitorul este cel care decide mental modul în care se raportează la ele.

Născută in 1974 la Tăşnad, România, Alina Aldea este absolventă a Universităţi de Arte Bucureşti, secţia sculptură. În descursul timpului artista a particpat în cadrul unor manifestări internaţionale importante, cum sunt Arte Laguna Prize de la Veneția din 2018, Bienala de la Florența din 2017 sau Festivalul Internaţional de Artă Experimentală de la Veneţia din 2016. Începe să expună în mod frecvent încă de la sfârşitul anilor 1990 şi începutul anilor 2000 în diverse expoziţi personale şi de grup.
În 2011 i se conferă titlul de doctor în arte vizuale în cadrul Universităţii de Arte Bucureşti. Lucrările sale se regăsesc în importante colecţii private şi publice şi în colecţia permanentă a Muzeului Naţional de Artă Contemporană (MNAC), Bucureşti, România.