Galeria de artă contemporană META Spațiu și Muzeul de Artă Timișoara organizează un eveniment special vinerea aceasta, ce îl aduce în prim plan pe cunoscutul performer Sergiu Matis, în cadrul WORK IN PROCESS, cea de-a IV-a ediție a Baroque || Urban. Performance-ul Nocturne for Broken Vocal Cords, care va avea loc vineri, 4 octombrie 2019, de la ora 19:00, la Muzeul de Artă din Timișoara – Sala barocă (Piața Unirii, nr. 1) face parte din „Noise Nocturnes”.

„Noise Nocturnes” este o serie de spectacole și scrieri semnate de artistul Sergiu Matis centrate pe revizitarea dezidealizată a genului literar romantic și fascinația sa pentru bezna nopții, mimetizând natura și cochetând cu folclorul. Secvențe puternice de sunete acustice și mecanice, abundența de texte reciclate, strigate ori rostite în grabă, constituie partitura amplă a noct1urnei. Instrumentele coregrafice aplicate atât mișcărilor cât și vocii artistului construiesc o traiectorie coerentă, „supraîncărcând” mișcările și sunetele elucubrate și fragmentate, printr-o susținere coerentă a haosului. Intensitatea strigătelor transformă vocea artistului într-o melodie plină de durere, lipsită de speranță.

Sergiu Matis s-a născut în Cluj-Napoca, România. A studiat dansul la Liceul de Coregrafie din Cluj, iar apoi la Akademie des Tanzes Mannheim, sub îndrumarea lui Tanzstiftung Brigit Klein. Matis și-a început cariera profesională la Tanztheater Nürnberg. Din 2008 locuiește la Berlin, unde a lucrat cu artiști printre care Collete Sadler-Stammer Productions, Yossi Berg, Oded Garf, Daniel Kok și Jee-Ae Lim. Din 2009, dansează în numeroase producții de Sasha Waltz & Guest. În 2014 și-a încheiat masterul în Solo / Dance / Authorship (SODA) la HZT Berlin.

Pe lângă corp, Matis își folosește vocea ca pe un instrument pentru dans. El coregrafiază sensul și ideile folosind limbajul ca unealtă performativă. Coregrafiile lui Sergiu Matis au fost prezentate atât la Berlin, cât și în teatrele internaționale.

Sâmbăta aceasta, începând cu ora 12:00, artistul va susține, tot la Muzeul de Artă din Timișoara, un workshop-ul performativ „The Visible Thinking Body”. În cadrul acestui atelier, situat la intersecția artelor spectacolului cu sunetul, participanții vor avea ocazia de a deveni, alături de Matis, un instrument de navigare în apele propriilor emoții, într-un cadru participativ și, de asemenea, performativ. „The Visible Thinking Body (VTB)” este o practică performativă care gândește corpul în mișcare cu ajutorul unor „instrumente de navigație”. Concentrându-ne atenția, observând mișcările inerente inițiale, procesul începe cu detectarea punctului generator al mișcării. Ce ne pune în mișcare și ce ne mișcă în prezent, cum ne poziționăm și pentru ce suntem dispuși să luăm poziție?

 

CREDITS: BY & WITH Sergiu Matis PRODUCTION 4culture Association, Bucharest & Collegium Hungaricum Berlin

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara, a Casei de Cultură a Municipiului Timișoara și a Muzeului de Arta Timișoara – Palatul Baroc.

Parteneri: Radio Guerilla, kinema ikon, Prospero Delicii, Aethernativ, D’arc Timisoara, librăria La Două Bufniţe, Agape artă&natură.