Născut în județul Hunedoara în anul 1946, Sandu Florea a absolvit Institutul de Arhitectură din București în 1971. Debutul său a avut însă loc în timpul studenției, în anul 1968, cu serialul „Năzdrăvăniile lui Păcală” publicate în revista „Luminiţa”. Se dedică exclusiv benzilor desenate publicând până în 1989 în aproape toate revistele şi almanahurile pentru copii şi tineret din țară. În perioada comunistă în România au fost publicate 50 de volume de bandă desenată, dintre care 9 au fost realizate de Sandu Florea. A adaptat romanele lui Nicolae Frînculescu, editând împreună cu acesta, în 1990, revistele de benzi desenate „Carusel” şi „Proteus”. În 1991 emigrează împreună cu familia în Statele Unite unde, în 1992, debutează la Marvel Comics, cea mai importantă editură de benzi desenate din SUA. Lucrează și în prezent pentru editurile de benzi desenate americane Marvel Comics, DC Comics, Dark Horse ș.a. realizând în toată cariera sa sute de benzi desenate, devenind cunoscut pentru ilustrarea aventurilor super-eroilor americani: Batman, Thunder Strike, Blade, Spiderman Unlimited, Conan the Barbarian, Dr. Strange, X-Force, The Executioner, Buffy – the Vampire Slayer, Insane Clown Posse, Generation X, Elektra, X-treme X-men, Hawkeye etc. (sursa: https://www.modernism.ro/2019/09/26/de-la-new-york-la-palatul-sutu-o-calatorie-in-benzi-desenate-alaturi-de-artistul-romano-american-sandu-florea/
Documentarele propuse de Modernism.ro în proiectul editorial „Patrimoniul viitorului” prezintă artiști din diferite generații care și-au dedicat cariera și creativitatea domeniilor artelor și sunt recunoscuți ca atare nu doar în interiorul breslei din care fac parte. Proiectul face parte din Modernism Art Documentaries, serie dedicată promovării și arhivării prin filme documentare a scenei artistice românești contemporane, începută în 2012.
„Patrimoniul viitorului” contribuie la arhiva digitală Modernism.ro care prezintă artiști și proiecte de cultură vizuală contemporană, o arhivă vizuală și auditivă accesată de peste 171.000 de vizitatori până acum, completând cu și sortând în același timp informații și idei cu și despre artele vizuale românești.
Diversitatea și versatilitatea metodelor de prezentare text, audio-foto și video online și abordarea critică minimală din cadrul proiectului aduc o promovare pe orizontală a fenomenului creativ grafic românesc.
///
Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, în urma unui apel public de selecţie a revistelor şi publicaţiilor culturale, altele decât cele propuse de uniunile de creatori din România, membre ale Alianţei Naţionale a Uniunilor de Creatori, pentru anul 2019.
Recent Comments