MARICA

Opening: 20 septembrie 2019, ora 20.00, în prezența artistului.
Cuvânt de deschidere: Catherina Kiss
Camera K’ARTE / Târgu Mureș, str George Enescu nr 2.

Parteneri: Liliac – The Wine of Transylvania, Mnemosyne – Asociatie culturala Franco Romina AEFR.

Expoziția face parte din proiectul “Artă contemporană în Camera K’ARTE”, proiect co-finanțat de Consiliul Județean Mureș și Primăria Municipiului Tîrgu Mureș.

Asociația KARTE are plăcerea de a anunța vernisajul expoziției de fotografie a unuia dintre cei mai importanți artiști contemporani români – Ion Grigorescu.

Ion Grigorescu (n. 1945, trăiește și lucrează la București) este o figură centrală a artei contemporane românești, cunoscut în special pentru acțiunile sale din anii ’70-’80, documentate pe fotografie și pe film. Pictor de formație, Ion Grigorescu ajunge să exploreze teme politice vernaculare și identitare prin intermediul unor practici artistice pe care le împrumută cu multă familiaritate: body-art, performance, post-happening, pop-art, film, (serialitate) foto – exersate pe un ton critic și încordat la adresa contextului social și politic tot mai sufocant după 1971. Drept consecință, Ion Grigorescu își limitează adeseori experiențele și experimentele artistice la micro-universul casnic, al studioului personal sau al spațiilor periferice, unde lucrează mai mereu singur sau însoțit de un cerc foarte restrâns de apropiați.

Marica, născută la Tîrgu-Mureș (tatăl ei, Kiss Laszlo, actor cunoscut la naționalul tîrgumureșean) este unul dintre acești apropiați care îl însoțesc pe artist în anii la care face referire expoziția (1970-1978).

Privind retrospectiv, sesiunile acestea de fotografie în familie devin pregătire pentru Performance de mai târziu, pentru caracterul său spontan, ca improvizație și nu reprezentație de teatru. Marica are acum imagini la Museum of Modern Art din New York și în Muzeul Artei Contemporane (Sztuki Nowoczesnej) din Varșovia, de asemenea în colecții particulare. Să vedem prin ce exercită ea atâta atracție! – Ion Grigorescu.

Lucrările lui Ion Grigorescu au rămas în perioada regimului comunist cvasi-necunoscute, prestigiul său fiind statuat după 1990 de curatori și expoziții internaționale importante. În prezent opera sa este considerată un punct de cotitură în peisajul artistic din România. Potrivit criticului de artă Ileana Pintilie,rolul jucat de acest artist asupra generațiilor de tineri artiști români, mai ales după 1990, rămâne de o maximă importanță. Chiar dacă aceste experimente vizuale au fost doar parțial cunoscute în epocă (…) importanța acestui artist care a adus o nouă viziune, un nou model de gândire în artele vizuale este unanim recunoscută“. 

Expoziția de la Camera KARTE va fi vernisată în prezența artistului, vineri 20 septembrie, ora 20.00, de Catherina Kiss, sora Maricăi și președinta Asociației culturale Mnemosyne din Marseille.