Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti şi Muzeul Naţional de Artă al României organizează în parteneriat a doua expoziţie de fotografie contemporană maghiară. În primăvara anului trecut am avut ocazia să oferim publicului iubitor de fotografie de artă lucrările unui artist fotograf documentarist de talie mondială, KORNISS Péter, iar anul acesta, în perioada 17 septembrie – 17 octombrie, vizitatorii pot savura în Rotonda Auditoriumului de la Muzeul Naţional de Artă al României, fotografii realizate de BARTIS Attila, cu titlul Pe insule.

Cu toate că Bartis Attila a devenit cunoscut în ipostaza de scriitor, în ultimii trei decenii dedicându-se cu predilecţie scrisului, activitatea sa fotografică a început înainte de cariera sa literă. A studiat fotografia şi a atras atenţia criticilor încă din anii nouăzeci cu fotografiile sale de portret.

Expoziția de la Muzeul Național de Artă al României prezintă câteva lucrări din ultimii ani ai pasiunii și trudei de artist fotograf ale lui Bartis. Majoritatea lor sunt expuse pentru prima oară, iar faptul că aceasta se realizează la București, este un gest simbolic din partea unui artist născut în Transilvania. Operele se leagă de Insula Java, de acel mediu unde artistul trăiește și creează (ca și la Budapesta) într-o mare parte a timpului său, dar nu sunt fotografii documentariste. Lumea acestei insule îndepărtate nu este pentru Bartis un loc exotic, pe care-l prezintă celor de-acasă ca pe o curiozitate, ci un teren al purelor experiențe de viață. Este locul unei existențe și al unui mod de gândire dispărute din Europa deja de ani buni, unde apropierea dintre om și natură profită încă de puterea elementară, originală a miticului.” – scrie istoricul de artă Petrányi Zsolt, curatorul expoziţiei.

Expoziţia intitulată Pe insule, care cuprinde lucrări de artă fotografică realizate de Bartis Attila, va fi vernisată maţi, 17 septembrie 2019, la ora 19.00, în Rotonda Auditoriumului Muzeului Naţional de Artă al României, de Brendus Réka, director în cadrul Oficiului Primului Ministru al Ungariei, precum şi de istoricul de artă Petrányi Zsolt, curatorul expoziţiei.

La expoziţie va fi prezent artistul fotograf Bartis Attila.

Miercuri, 18 septembrie, Petrányi Zsolt, curatorul expoziţiei prezintă expoziţia în cadrul unei vizite ghidate în limba engleză. La o dată ulterioară scriitorul Florian Filip va prezenta lucrările de artă fotografică ale prietenului său în cadrul unei vizite ghidate în limba română.

***

Petrányi Zsolt este istoric de artă, curator şi profesor universitar. A absolvit Universitatea Eötvös Lóránd din Budapesta. Începând cu 2005, timp de cinci ani a fost directorul general al galeriei Műcsarnok, din 2011 fiind profesor la International Business School din Budapesta. În prezent conduce Colecţia de Artă Recentă din cadrul Galeriei Naţionale a Ungariei. Muncii sale curatoriale se datorează numeroase expoziţii din Ungaria şi din străinătate, printre altele organizând şi expoziţia Peace on Earth a pavilionului maghiar la cea dea 57-a Bienală de la Veneţia.

Expoziţie poate fi vizitată până pe data de 17 octombrie.

Expoziţia s-a realizat cu sprijinul Cabinetului Primului Ministru al Ungariei, în parteneriat cu Új Kriterion Galéria din Miercurea Ciuc, Erdélyi Gondolat Egyesület, Diákközéletért Alapítvány, Közéletre Nevelésért Alapítvány.