RESTITUIRI

Expoziție de tapiserie de Cela Neamțu

12 septembrie – 11 octombrie 2019, Sala Irina Nicolau

Muzeul Național al Țăranului Român

Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă joi, 12 septembrie 2019, de la ora 18.00, la vernisajul expoziției de tapiserie românească și colaj textil a renumitei artiste Cela Neamțu, Restituiri.

Expoziția va putea fi vizitată la Sala Irina Nicolau, până pe 11 octombrie, de marți până duminică, între orele 10.00 și 18.00.

De câțiva ani, de când din debaraua artistică a Lenei Constante, trecută la cele veșnice, au ajuns în cea a Celei Neamțu niște petice rămase de la elaborarea colajelor inspirate de portul popular românesc, gen în care Lena a atins altitudini și viziuni unanim apreciate, CELA NEAMȚU, pasărea cea măiastră a tapiseriei românești”, s-a dedat cu o devoratoare pasiune unei opere de reconstituire plastică a iei din toate ținuturile românești. Cela Neamțu a purces intâi, experimental, la modelarea câtorva ii, cu care a participat la expoziții în țară și străinătate consacrate acestei plăsmuiri fără de egal a geniului nostru popular. Așa s-a născut ideea unui ciclu menit a da seama, aidoma unei alcătuiri simfonice, de bogăția, diversitatea și splendoarea fără pereche a acestei creațiuni în fiecare colț de pământ românesc.

Cela Neamțu s-a oprit la cămășile românești din toate ținuturile de la Carpați la Dunăre, sublime creațiuni ale genului popular. Strălucită exponentă a tapiseriei românești și universale, a fructificat acest dar de neprețuit. A colat, iscusit și cu inspirațiune, petecele într-un proces reconstructiv. Colajului i s-a adăugat pensulația de alb a pânzetului și umbririle altor nuanțe cromatice, prin care a suflat viața peste aceste mitice întruchipări. Pulsează în lăuntrul lor trăirile celor care s-au înveșmântat în cămășile migălite pe claviaturile nevăzute ale minții și sufletului.

Tapiseriile încântă prin virtuțile definitorii ale artei Celei Neamțu, cea care a izbutit să ducă mai departe tradiția nobilă a genului, inovând prin împletirea originală a țesăturii pe vertical (haute-lisse) cu broderia din care a preluat novator nodul de la Putna.

GRIGORE ILISEI, scriitor

Cronica veche, nr. 3, Martie 2019, Iași (extrase)

Preț bilet: adulţi – 8 lei; pensionari – 4 lei; elevi și studenți, posesori ai cardului Euro 26, în vârstă de până la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau ușor – 2 lei

Parteneri media ai MNȚR: Radio România, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, RFI România, Igloo, Arhitectura, Observator cultural, Infinitezimal, LiterNet.ro, Ziarul Lumina, HotNews.ro, webpr.ro, www.ordineazilei.ro, www.modernism.ro, www.matricea.ro, www.promenada-culturala.ro, www.daciccool.ro, www.getlokal.ro, www.semnebune.ro, www.cooperativatraditionala.ro, www.iqool.ro, www.gratuitor.ro, www.Financiarul.ro, www.News24.ro, Terra Magazin.