Muzeul de Arta Timisoara – Palatul Baroc
Piața Unirii, nr.1, 300085 Timișoara

Fundația Interart TRIADE din Timișoara, în colaborare cu Fundația Magdalena Abakanowicz din Varșovia și Muzeul de Arta Timisoara – Palatul Baroc sunt încântați să vă prezinte expoziția Magdalena Abakanowicz (1930-2017): Prezență, esență, identitate.

Îngrijită de curatoarea internațională Maria Rus Bojan, această retrospectivă semnificativă a marii artiste poloneze se deschide joi, 19 septembrie 2019, ora 18.00, la Muzeul de Artă Timișoara. Expoziția va prezenta o selecție impresionantă de lucrări din toate etapele creației artistei, de la începutul anilor ’70, până la sfârșitul anilor 2000.

Una dintre cele mai importante artiste de pe scena artei mondiale, Magdalena Abakanowicz și-a câștigat notorietatea internațională în anii 1960, prin experimentele sale extrem de neobișnuite la acea vreme, sculpturi gigantice din fibră textilă, intitulate generic Abakans. Aceste structuri fluide, țesute din materiale organice, au extins semnificativ sensul tradițional al sculpturii, transformând suprafața plană a unei tapiserii într-o formă dinamic organizată în spațiu, care declanșează experiențe vizuale și tactile complexe.

Prezentând peste 100 de sculpturi, expoziția își propune să ofere o înțelegere a subiectelor majore din opera artistei, ilustrând modalitățile prin care aceasta a revoluționat istoria artei contemporane, reinventând constant mediul ȋn care a lucrat – sculptura.

Magdalena Abakanowicz s-a născut în Falenty, Polonia, a trăit și a lucrat la Varșovia până în 2017, când s-a stins din viață. Lucrările ei fac parte din colecția permanentă a marilor muzee din întreaga lume, inclusiv: MoMA, Galeria Națională de Artă din Australia, Muzeul de Artă Modernă din Busan, Muzeul Orașului Hiroshima, Centrul Pompidou, Tate Modern, Metropolitan Museum New York, Muzeul Hirshhorn și Grădina de Sculptură din Washington, DC, Walker Art Center Minneapolis Muzeul Național din Varșovia și Wroclaw.

Vernisaj: joi, 19 septembrie, ora 18:00
Muzeul de Artă Timișoara
Piața Unirii 1
300085 Timișoara, România

Expoziția va rămâne deschisă în perioada 20 septembrie – 25 octombrie 2019
Curator: Maria Rus Bojan
Co-curator: Cristina Bută
Organizatori: Sorina Jecza de la Fundația Triade, Timișoara în strânsă colaborare cu Magdalena Mielnicka și Tomasz Piątkowski de la Fundația Magdalena Abakanowicz din Varșovia.
Partener: Asociația Timișoara 2021- Capitală Europeană a Culturii
Susținut de ArtEncounters Foundation
Expoziția va fi posibilă cu sprijinul generos al Administrației Fondului Cultural Național, România și al Asociației Timișoara 2021- Capitală Europeană a Culturii.
Sponsori: European ArtEast Foundation London, Artur Trawinski și Irmina Nazar, MB Art Agency Amsterdam