Vernisaj: 1 septembrie 2019, ora 11.00, Timișoara
Expoziție itinerantă
Proiectul Gastronom: artă contemporană cu patrimoniu culinar, produs de Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare, urmărește creșterea nivelului de conștientizare cu privire la importanța hranei ca parte a patrimoniului imaterial. Proiectul a inclus organizarea unui concurs în care artiști români au fost invitați să își depună proiecte care abordează tematica hranei, folosind ca materie primă mămăliga. Un juriu specializat a selectat dintre aplicații proiectele a 3 artiști, care au fost implicați într-o rezidență artistică. Duminică, 1 septembrie, ora 11.00, timișorenii sunt invitați la Casa Jecza la vernisaj.
Modul de preparare a hranei într-o comunitate relevă nu doar valorile acesteia, reperele ei culturale, ci și mentalitățile membrilor săi și un tip de raportare la patrimoniu cultural și la istoria locală. Tradiția implică prezervarea unor practici de gătit, a unor preparate ce simbolizează ospitalitatea sau trimit la ideea de confort, tihnă, reunirea familiei, sărbătoare comunitară sau practică religioasă. În 1919 învățătorul Mihai Lupescu nota în manuscrisul conceput pentru Academia Română – Din bucătăria țăranului român: „Lingurile se fac de către lingurari și de călugări din lemn de răchită, de plop, de tei de paltin […] Cu lingurile se ieu bucatele din oală, din strachină, din farfurie ori din talger […] Lingurile se dau de pomană la Moși ca să ai cu ce mânca pe ceea lume […] Sunt și linguri de tablă, alamă, argint și de aur […] cele de aur și argint țăranii le cunosc din povești […]”.
Proiectul Gastronom: artă contemporană cu patrimoniu culinar propune o abordare creativă a unui demers de prezervare, concretizată prin lucrările a trei artiști contemporani, semnalizând un mod de punere în valoare a patrimoniului cultural.
Vor expune artiștii Lorena Brează, Mircea Cîrtog și Andreea Medar, care timp de 10 zile sunt implicați într-o activitate de rezidență culturală. Folosind mămăliga ca material de lucru, artiștii vor interoga prin demersul lor relația dintre hrană și cultură. Proiectul curatorial este asigurat de Cosmin Nasui.
Andreea Medar, despre proiectul său, „Alvarium”: „Primul gând, atunci când am citit tema acestui proiect, a fost asocierea mentală a alimentului cu mediul rural, masa bătrânească, joasă, rotundă din lemn și o cină tradițională, în familie, având ca element central acest produs culinar. Proiectul propus de mine presupune realizarea unui spațiu simbolic, destinat comunității, un spațiu în care elementele culinare precum mămăliga și mierea vor fi simboluri cheie, pasta de cereale devenind un liant care înlocuiește pământul într-o instalație în care timpul dispare, tradiționalul și noile media se completează. Acest spațiu care adună și invită comunitatea să se așeze (datorită imposibilității de a sta în picioare), devine un spațiu liant, care ne aduce împreună, invită privitorii să ia parte la o baie de lumină, într-o instalație a contrastelor. Mămăliga, deși existentă ca materie în exteriorul lucrării, va căpăta o formă luminoasă și transparentă, recontextualizând atât forma, cât și semnificația strict culinară a acesteia.”
Lorena Brează, despre proiectul său „3 luni de mămăligă – O Vacanță de Vară”: „Copilăria mea a fost despre mămăligă. Mâncam mămăligă și atât. De multe ori mă furișam de bunica, ca să nu mă certe. Bunica spunea mereu că doar oamenii care nu au ce mânca fac asta. Câteodată, veneau oameni pe la noi și începeau să râdă văzându-mă mâncând. Dar pentru mine, mămăliga era ceva ce găseam doar în vacanțele de vară, doar pentru trei luni. Pentru ei, era alimentul de bază, de care se plictisiseră. Nu voiam să simt alte gusturi în cele trei luni. Bunica pregătea o mămăligă pe zi, pentru toată familia. Indiferent de perioadele pe care le traversa familia, fie ele mai puțin vesele din punct de vedere financiar, mămăliga era acolo – pentru ei aliment bază, pentru mine o bucurie. Concursul mi-a amintit de copilărie și de cele trei luni de mămăligă din timpul verii. O mămăligă făcută de bunica are aproximativ 3 kilograme (am sunat-o să mă asigur). În trei luni, se consumau în casa noastră 270 de kilograme de mămăligă. Îmi propun să construiesc un cub din mămăligă, cât o vacanță de vară.”
Mircea Cîrtog, despre proiectul său „Cultural Jamming”: „Prin lucrările mele încerc să examinez fenomenul culturii populare ca o interpretare metaforică a kitsch-ului și a modei. Aceste lucrări au o viziune critică asupra problemelor sociale, politice și culturale. Proiectul pe care îl propun are la baza mămăliga ca artă relațională, văzută prin prisma culturii de masă (artă pop). Proiectul se va materializa prin realizarea unei sculpturi din mămăligă ca formă de expresie a materialului împins către extrem, sub forma unei statuete antice ce reflectă starea actuală a societății și un kit de mămăligă. Lucrările mele se referă adesea la cultura pop și cea de masă. Folosind simboluri scrise ori desenate, creez o lume în care regulile sunt subminate cu intenție.”
Prezentare expoziție:
1-7 septembrie 2019, Casa Jecza / Fundația Interart Triade, Calea Martirilor nr. 51/45, Timișoara. Vernisaj 1 septembrie 2019, ora 11.00, în prezența curatorului și artiștilor. Invitat: Sorina Jecza
Program: zilnic: 10.00-13.00 & 18.00-21.00
4-6 octombrie 2019, Festivalul La Pas Festival de gastronomie sustenabilă, Parcul Rozelor, Timișoara
Producător: Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare
Proiect cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național
Parteneri: Nasui Collection & Gallery, Fundația Triade, Reciproc Cafe
Partener media: Modernism.ro
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Proiectul face parte din La Pas, un program implementat de Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021 în parteneriat cu Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare. Programul este orientat către evidențierea complexității legăturii dintre hrană, cultură și consum durabil.
Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare este o organizație neguvernamentală, care din 2009 încurajează construirea participativă a unor modele de dezvoltare sustenabilă, consumul responsabil, comerțul echitabil, agricultura susținută de comunitate, economia solidară fiind tematici-cheie. În cadrul programului La Pas, asociația dezvoltă complementaritățile necesare valorificării patrimoniului gastronomic local și integrării dimensiunii de sustenabilitate. Demarat în 2018, La Pas/Slowing down este un program cu o dezvoltare graduală în anii viitor. Dintre activități vizate până acum, amintim: organizarea unui concurs de rețete tradiționale (Gustul ca patrimoniu), publicarea unui Manual pentru promovarea consumului responsabil, publicarea unui Ghid pentru evenimente culturale sustenabile, lansarea în colaborare cu mai multe școli a programului educațional de dezvoltare a consumului responsabil, desfășurarea primei ediții a Festivalului La Pas: Festival de gastronomie sustenabilă (4-6 octombrie 2019, Timișoara), organizarea conferinței Sustenabilitatea – indicator de măsurare a evenimentelor cultural-artistice (28-29 noiembrie 2019, Timișoara). www.cries.ro. În cadrul Gastronom, Asociația CRIES asigură managementul și coordonează implementarea proiectului, alături de partenerii săi.
Nasui Collection & Gallery este un operator cultural care colecționează și susține artiști moderni și contemporani din decembrie 2010 și produce proiecte în diverse contexte culturale prestigioase din lume. www.cosminnasui.com. În cadrul proiectului Gastronom se ocupă de pregătirea apelului la proiecte, centralizarea aplicațiilor, participarea la procesul de jurizare, coordonarea realizării lucrărilor artiștilor și conceptul curatorial al expunerii acestora.
Fundația Triade este un spațiu deschis publicului, care găzduiește evenimente complexe, reunind diverse tipuri de expresie artistică. Fundaţia continuă programul început alături de Peter Jecza: susţinerea şi punerea în valoare a culturii locale, proiecte retrospective, recuperatoare, ce readuc în prim-plan avangarda anilor ’60-’70 şi proiecte prospective, deschise noilor generaţii de artişti. www.triade.ro. În cadrul proiectului Gastronom, Fundația Triade găzduiește artiștii în rezidență, participând totodată la procesul de jurizare.
Modernism.ro este revistă-platformă online de promovare a culturii contemporane românești, lansată în 2009, care susține, promovează și expune artiști români contemporani, creativi români, evenimente culturale de anvergură, proiecte bilaterale și internaționale din toate domeniile culturii contemporane, cu accent pe artele vizuale. Are peste peste 160.000 Youtube views și peste 400 de materiale video cu artiști, istorici, critici, manageri culturali. www.modernism.ro. În cadrul proiectului Gastronom, asigură vizibilitatea apelului și a prezentării publice a lucrărilor produse în cadrul rezidenței.
Recent Comments