A V-a și cea mai înălțătoare ediție AMURAL Festival Vizual va începe pe 29 august și se va încheia pe 1 septembrie.

AMURAL a devenit dintr-un eveniment cultural anual o platformă pentru idei și creații din toate domeniile, cu o atenție deosebită pentru artele vizuale, estetică și urbanism. 

Festivalul este cel mai important rezultat al acestei platforme: cea mai mare sărbătoare artelor vizuale contemporane din România, un muzeu în aer liber în care noile tehnologii sunt folosite pentru a transmite ideile artiștilor.

Conceptul ediției și, mai mult, îndemnul pe care organizatorii vor să îl transmită este Elevate your heart. Elevate your soul. Suntem prea preocupați să schimbăm lumea, încât uneori uităm că lucrul pe care îl putem schimba cel mai ușor suntem chiar noi înșine. De aceea festivalul se dorește o oprtunitate de reflexie către interior pentru a descoperi cum putem crește spiritual și intelectual. Cu ajutorul metaforicului lift numit AMURAL V.

Anul acesta vine cu câteva premiere:

+     Vineri vom asista cu toții la cea mai mare proiecție de video-mapping arhitectural din Brașov, pe fațada Colegiului Național Andrei Șaguna – lucrarea Memories semnată de Laszlo Bordos (Bordos.Artworks).

Pentru a pregăti terenul pentru acest moment de apogeu al festivalului în deschidere vor cânta Robin and the Backstabbers într-un concert audio-vizual alături de studioul de video-mapping Aural Eye și formația locală Fusion Core.

+     Festivalul începe însă de joi, cu cele mai multe proiecții simultane din Ro, așa cum am obișnuit deja publicul – Turnul Alb, Turnul Negru, Turnul Măcelarilor, Bastionul Graft, Zidul Cetății și chiar stâncile ce ies din dealul Warthe vor fi proiectate de artiștii video cu echipamente EPSON.

Bastionul Graft va găzdui pe exterior două instalații – una de realitate augmentată cu personaje din universul Red Bull.

Pe celalată fațadă UniCredit Bank plantează Copacul cu gânduri bune – o instalație video interactivă în care participanții pot adăuga mesaje și gânduri bune direct din aplicația mobilă AMURAL.

+     Cel mai activ loc din festival devine Visssual – hub-ul cultural al Asociației Amural, aflat pe strada Fabricii. Aici vor avea loc dezbateri alături de Inclusiv, Fundația Friend for Friends și artiștii din festival.

La etaj One Night Gallery își unește forțele cu PosterJam pentru o expoziție de design postere din toată lumea. Ni se adaugă și campania #EUandME pentru care se deschide în premieră Grădina Visssual, aflată tot pe strada Fabricii.

+     Ca de obicei turnurile și spațiile din zona După Ziduri se transformă.

Curtea Bibliotecii Județene devine scena Visual Poetry – poezie, muzică live, instalații și proiecții pe clădirea Bibliotecii

Turnul Alb găzduiește expoziția de instalații White Elevator curatoriată de studioul RIZI cu exponate ale studenților de la CINETic, UBB și artiști independenți.

Turnul Negru în contrapartidă devine Black Elevator – un tunel vertical de pictură și lumină.

+     În poiana de la baza Turnului va fi amenajată scena principală, locul unde DJ și VJ din toată lumea aduc spectacolele lor audio-vizuale. Artiști din Germania, Spania, Brazilia, Marea Britanie, Republica Moldova și desigur România vor încânta privirea și auzul participanților pentru 4 nopți.

XYZ Offset de Andreas Lutz – o instalație din mecanisme industriale ce reproduc mișcarea organică a ființelor vii a călătorit din Germania și va ocupa Centrul MultiCultural.

Una dintre centralele de După Ziduri a fost renovată și așteaptă o pictură murală de Maria Bălan. La fel și zidul de pe aleea pietonală George Coșbuc, lucrare de Bobinski ce se află în acest moment în desfășurare.

+     Se adaugă scena Chill Hill de la Cinematograful Popular, instalațiile și proiecțiile din pădure și multe alte surprize ce trebuiesc căutate în program de fiecare vizitator în parte.

Pentru a face căutarea mai simplă, participanții vor avea mai multe instrumente:

       site-ul amural.ro

       aplicația mobilă AMURAL pentru Android și iOS

       evenimentul de facebook Amural V.

De precizat este că accesul la toate evenimentele festivalului este gratuit, cu excepția concertelor de la Turnul Negru, care încep la ora 20:00 și a concertelor de la Visssual, care încep la ora 23:00. Pentru acestea un abonament complet costă 130 de lei, iar biletul pe o singură zi per locație este 30 de lei.

AMURAL V e susținut de Epson România, Primăria Municipiului Braşov, Consiliul Județean Brașov, FAN Courier, Unicredit Bank, Bilete.ro,Accenture în România, Red Bull, 1664 Blanc, Centrul Cultural German Braşov | Deutsches Kulturzentrum Kronstadt, Dorna, Aperol Spritz,Kronospan, Coresi Shopping Resort, Cinema One Brasov.