Expoziția „Suba Zoltán – omul din spatele aparatului de fotografiat”

Oferta culturală estivală a instituției muzeale ce-și desfășoară activitatea în vechea Monetărie a Băii Mari cuprinde și expoziția tematică „Suba Zoltán – omul din spatele aparatului de fotografiat”.

Suba Zoltán (1911-2009) a fost unul dintre cei mai importanţi fotografi ai oraşului Baia Mare. După anii de ucenicie din atelierul fotografului băimărean Huszthy Matyás (1925-1929), dar şi după stagiile de perfecţionare în tehnica portretului desfăşurate la Târgu Mureş (a lucrat în atelierul lui Horváth Victor, fotograf al Curţii Regale), Miercurea Ciuc şi Budapesta, în toamna anului 1937, Suba Zoltán şi-a deschis primul atelier fotografic în Centrul Vechi. Între anii 1953 şi 1977 şi-a continuat activitatea în atelierul deschis în propria sa locuinţă (situată pe actuala stradă a Ţibleşului), în cadrul Cooperativei Gutinul (pe strada Podul Viilor) şi în cadrul Institutului Pedagogic. 

În prima parte a activităţii sale a realizat fotografii-portret, fotografii de nuntă, fotografii de familie, peisaje din natură şi imagini cu oraşul vechi. După anul 1944, a realizat fotografii-reportaj la diferite evenimente istorice şi politice (1 mai, 23 august), culturale şi sportive, dar şi fotografii pentru obţinerea buletinelor, a carnetelor de membri PCR şi pentru ziarul „Pentru Socialism”. 

În cadrul expoziţiei „Suba Zoltán – omul din spatele aparatului de fotografiat” sunt reconstituite un atelier fotografic (specific primei jumătăți a secolului al XX-lea) şi un laborator de prelucrare şi de transpunere a clişeelor pe hârtie fotografică. Cadrul expoziţional este completat de clişee pe sticlă din colecţia muzeală (provenite din colecţia Suba Zoltán), documente de arhivă, albume de familie şi diferite accesorii folosite în „camera obscură”, din colecţia Suba Zoltán, puse la dispoziţie în scopul valorificării culturale de către doamna Suba Agneta, fiica fotografului băimărean.

Expoziţia poate fi vizitată la sediul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş (Baia Mare, str. Monetăriei, nr. 1-3). Program de vizitare: marți – duminică, între orele 10.00 – 17.00 (intrarea publicului este permisă până la ora 16.30).