ABSTRACT. Pictură

Vernisaj: joi, 4 iulie 2019, ora 17:00

4 – 15 iulie 2019

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie publică de interes judeţean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, în colaborare cu Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, organizează, în perioada 4 – 15 iulie 2019, expoziţia „Abstract”, care reuneşte artiştii doctoranzi ai UAD Cluj-Napoca, Gagyi Botond, Mihai Gules, Oana Năstăsache, Leonardo Silaghi şi Nicoleta Tarcea, ale căror teze sunt coordonate de către Prof. Univ. Dr. Ioan Sbârciu.

Vernisajul va avea loc joi, 4 iulie 2019, ora 17, la sediul Muzeului de Artă Cluj-Napoca (Palatul Bánffy, Piaţa Unirii nr. 30).

Curator: Dr. Dan Breaz

Prezintă:

Lucian Nastasă-Kovács

Prof. Univ. Dr. Aurel Codoban

Prof. Univ. Dr. Ioan Sbârciu

Ioan Sbârciu, preşedintele Senatului Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca a reuşit, de-a lungul timpului, să construiască în peisajul cultural contemporan, împreună cu echipa Departamentului Pictura al UAD Cluj-Napoca, brandul ”Școala de la Cluj”, sintagmă care reuneşte simbolic o mișcare ce aduce în atenţia publicului un potențial artistic de mare rezonanță națională și internațională. Fenomen artistic fără precedent în pictura din România, acest adevărat curent contemporan este caracterizat de revalorizarea reprezentării picturale figurative, recunoscut fiind de presa internaţională de specialitate ca emblematic pentru arta secolului XXI.

 Cu toate acestea însa, aşa după cum se remarcă şi din titlu, actuala expoziţie de la Muzeul de Arta Cluj-Napoca reuneşte, în salile de expozitie ale binecunoscutei instituţii, o serie de lucrări abstracte ale mai tinerilor reprezentanţi ai Şcolii de la Cluj, un eşantion reprezentativ pentru fenomenul pictural dezvoltat în acest centru artistic.

 Expresiile plastice multiplicate prin performanțele individuale ale artiștilor se plasează sub semnul „dimensiunilor progresive” și al descoperirii unor spațialități și sensibilități suplimentare față de universul cotidian, prin intermediul artei picturii.

Expoziția rămâne deschisă publicului spre vizitare până în data de 15 iulie 2019, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00.