Andreea Rus, „Orice lucru îşi are vremea lui”, Palatul Parlamentului, Sala de expoziţii ”Constantin Brâncuşi”, Strada Izvor, nr. 2-4, Sector 5, Bucureşti. Vernisaj – marţi, 2 iulie 2019, ora 18.30,  expoziţie de pictură.

Vă invităm marţi, 2 iulie 2019, ora 18.30 la vernisajul expoziţiei personale de pictură Andreea Rus cu titlul „Orice lucru îşi are vremea lui” la Palatul Parlamentului, Sala de expoziţii ”Constantin Brâncuşi”, Strada Izvor, nr. 2-4, Sector 5, Bucureşti. Curatorul  expoziţiei este istoricul de artă dr. Ana Negoiţă iar conceptul expoziţional aparţine artistei Andreea Rus.

Expoziţia aduce în lumină teme familiare lumii contemporane şi în particular specifice zonei în care ne desfăşurăm existenţa noi românii. Utopia comunistă ce a durat zeci de ani a adus modificări dramatice în sistemul de valori al oamenilor iar dramele celor supuşi chinurilor în închisorile comuniste sau în deportările forţate umbresc şi astăzi capacitatea de a fi pe deplin fericit în această zonă pe care mulţi o numim Grădina Maicii Domnului. Pictura poate fi citită sub cheie Neo- Sacro- Expresionistă, denumire dată de artista Andreea Rus creaţiei sale artistice după cum urmează în citatul din catalogul expoziţiei    “Neo- Sacro- Expresionismul, denumire dată de mine creaţiei mele artistice, defineşte idealul meu artistic, şi anume de a da artei un folos uman, de a transmite un mesaj întru sens privitorului şi, de ce nu, de a deveni vindecătoare. Se intenţionează a se trage un semnal de alarmă asupra trecutului, astfel încât ceea ce s-a întâmplat în perioada comunistă în România şi nu numai, ceea ce a rănit generaţii întregi, să nu fie dat uitării şi să nu se mai repete.(…) Pictura este orientată spre căutarea sensului existenţial şi salvarea individului. Importantă este calea, drumul urmat. Salvarea întru sacru, adică modul de a fi în acelaşi timp în şi spre sacru, atât de specifică poporului român, a împlinit durerea şi umilinţa la care au fost supuşi eroii neamului nostru, cei ce au reuşit să dea sens suferinţei lor şi chiar morţii, prin grelele încercări din închisorile comuniste sau din deportările forţate.” Pe simeze vor exista lucrări din serii expoziţionale diferite, create în ultimii ani sub spectrul ideatic al aceluiaşi concept artistic. Compoziţiile în tehnici mixte sau acrilic şi ulei pe pânză sau  lemn de formate între 80-80 cm. şi 2-10 m aduc în atenţie ideile mai sus amintite.

Andreea Rus este doctor în arte plastice şi decorative din anul 2010 la UAD Cluj- Napoca şi a absolvit studii de pictură la UAD Cluj- Napoca şi studii de chimie- fizică la UBB Cluj- Napoca. A deschis peste 26 de expoziţii personale şi a participat la numeroase expoziţii internaţionale, saloane, festivaluri, bienale şi trienale de artă în Italia, Malta, Polonia, Slovacia, Ungaria, Bosnia-Herţegovina, SUA, Republica Moldova, Albania etc.