Jurnal vizual
Ion Bogdan Lefter
Expoziţii de idei (2): Larisa Crunţeanu, Matei Bejenaru, Florin Ghenade
Larisa Crunţeanu: o piatră scoate sunete!
Galeria Anca Poteraşu a prelungit în octombrie o misterioasă/ incitantă/ amuzantă propunere a Larisei Crunţeanu (n. 1986, absolventă a Universităţii de Arte Vizuale din Bucureşti, Departamentul Foto-video-procesare computerizată a imaginii): Aria Mineralia (vernisaj: 12 septembrie). Despre o piatră!
Tînăra artistă filmează şi fotografiază, singură sau în colaborare, dezvoltînd proiecte de explorare a realităţilor actuale, adeseori sub forma unor naraţiuni performative în care o şi vedem pe artistă în cadru. De astă-dată e vorba despre… un pietroi descoperit pe una dintre peluzele din jurul Palatului Parlamentului, în cursul unei plimbări în care Larisa Crunţeanu a fost însoţită de artista australiancă trăitoare la Berlin Sonja Hornung. Pietroiul camufla… o boxă de sunet! În absenţa unei explicaţii, neştiind peste ce a dat de fapt şi neavînd pe cine să-ntrebe pentru a se lămuri, artista a luat lucrurile ca atare, investind obiectul cu pricina cu o aură de mister, comică sau îngrijorătoare, după cum vrem s-o luăm. Ce să fie, ce să fie?! La o adică, ne-am putea imagina multe, pînă la complicate conspiraţii, operaţiuni de supraveghere, spionaje „securistice”, de ce nu?!
Cu acest pretext, pe acest subiect – să concedem! – incitant, artista a amplasat în camerele de la etajul galeriei imagini care documentau episodul, reconstituiri obiectuale şi… sonore, derivate reflexive, serioase ori glumeţe.
Expoziţie – vasăzică – de idee.

Matei Bejenaru: fotografii pe Prut
La Muzeul Naţional al Ţăranului Român, în Sala Tancred Bănăţeanu, artistul polivalent, „multimedia” Matei Bejenaru (n. 1963 în Suceava, cu studii universitare la Iaşi, mai întîi inginereşti, apoi de pictură; predă la Universitatea de Arte „George Enescu” Fotografie şi artă video) a expus proiectul Prut. Imagine şi teritoriu (vernisaj: 3 octombrie; curatoare: Cristina Stoenescu).
O selecţie – de fapt – dintr-o imensă acumulare de imagini captate de-a lungul a şapte ani în satele de pe Prut. Investigaţie asupra unor realităţi contemporane asumat „periferice” (autorul fiind iniţiator şi cofondator al Festivalului ieşean Periferic, transformat la un moment dat în Bienală internaţională). Genul de proiecte artistice care înseamnă, în proporţii variabile, cercetare socio-vizuală, reflecţie identitară, expresivitate plastică. Bejenaru are „vechime” în materie, în bilanţul său fiind înregistrate numeroase acţiuni cu dimensiuni sociale şi politice.
Explorare a unei idei.

Florin Ghenade: copacii bătrîni
Tot la Muzeul Ţăranului, în aceeaşi Sală Tancred Bănăţeanu, Florin Ghenade (născut în 1982 la Roman, cu studii bucureştene parţiale de Filozofie şi complete de Foto-video-etc. la UNAarte, stabilit în Capitală) şi-a prezentat din nou, în stadiu avansat, Arborii bătrîni (vernisaj: 16 noiembrie).
Susţinut de Galeria Posibilă a lui Matei Câlţia, organizatoare şi a expunerii de acum, după anterioare etape la Kube Musette, pe Calea Victoriei, în reţeaua internaţională a Institutului Cultural Român, poate şi în alte contexte, Florin Ghenade a căutat timp de cîţiva ani copaci bătrîni prin toată ţara: i-a identificat, i-a catalogat, i-a fotografiat, cu toate semnificaţiile conexe – natura, trecerea timpului, vechimea, istoria, identitatea locală, tăcerea înţeleaptă a martorilor tuturor zădărniciilor, plus expresivităţile colosale ale arborilor seculari, imenşi, îngroşaţi, deşi, răsuciţi, între splendoarea imperială şi contorsiunea dureroasă a bătrîneţii. Imagini realizate ziua sau noaptea, cu obiective foto, cu iluminaţii şi cu expuneri speciale, de mari rafinamente.
Tot o idee, o minunată idee, care te face să cazi… la idei, pe gînduri…

Text apărut (print) în revista Reporter global
(franciză The Economist),
Nr. 37, 8-14 martie 2019
(fragmente)
Recent Comments