Deschiderea expoziției temporare „O experiență europeană. Moștenirea istorică și culturală a germanilor din România”, la Muzeul Național de Istorie a României

 Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) vă invită miercuri, 12 iunie 2019, începând cu ora 17:00, la deschiderea expoziției temporare „O experiență europeană. Moștenirea istorică și culturală a germanilor din România” . Evenimentul va avea loc la sediul muzeului din Calea Victoriei, nr. 12, sector 3, București.

Cu prilejul aniversării, în anul 2019, a 100 de ani de la recunoașterea Actului Unirii Transilvaniei cu România de către Comitetul Central Săsesc de la Mediaș Muzeul Național de Istorie a României propune, ca eveniment în cadrul acțiunilor culturale de celebrare a Centenarului Marii Unirii, deschiderea expoziției intitulate „O experiență europeană. Moștenirea istorică și culturală a germanilor din România”. În paralel cu desăvârșirea unității naționale a românilor, s-a realizat și unirea tuturor grupurilor germane aflate pe teritoriul României, minoritatea germană fiind singura minoritate importantă din punct de vedere demografic care a aderat în întregime la Marea Unire.

Încă din anul 2017, Muzeul Național de Istorie a României a inaugurat o serie de expoziții prin care să evidențieze diversitatea etnică și culturală caracteristică spațiului istoric românesc, văzută din perspectiva europenității cetățenilor statului modern român. În acest context, organizarea unei expoziții dedicate culturii și istoriei minorității germane din România, una dintre cele mai prolifice din punct de vedere al dezvoltării culturale autohtone din ultimul veac, a fost decisivă.

 Misiunea proiectului nostru expozițional vizează cunoașterea și expunerea publică a bogatului patrimoniu cultural al germanilor din România, păstrat în colecțiile publice, dar și particulare, atât din țară, cât și din afara granițelor. În acest sens, ne-au fost alături 18 instituții partenere, păstrătoare ale unor importante valori materiale, dar și imateriale, legate de cultura și istoria germanilor din interiorul granițelor statului român, fără a-i uita pe cei care, dincolo de granițe, au rămas conectați spiritual de aceste meleaguri.

Alături de Muzeul Național de Istorie a României au contribuit, în mod solidar, partenerii din mediul instituțional cultural: Muzeul Național Brukenthal, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Complexul Național Muzeal ASTRA, Muzeul Național al Banatului, Complexul Muzeal Arad, Muzeul Județean Satu Mare, Muzeul Banatului Montan, Muzeul Județean Târgu Mureș, Muzeul Județean de Istorie Brașov, Muzeul Municipal Mediaș.

Expozeul urmărește prezentarea, structurată pe zone geografice, a evoluției istorice a comunităților germane din România, din perioada evului mediu în perioada modernă și interbelică, până în contemporaneitate. Obiectivul nostru constă în a descoperi publicului diversitatea culturală, civilizația și spiritualitatea minorității germane din România, urmărind a surprinde descriptiv istoria și civilizația germanilor din Transilvania și din Banat, a celor sătmăreni, a germanilor din Maramureș, din Bucovina, Basarabia, Dobrogea, precum și a celor din Vechiul Regat. Structura tematică se concentrează asupra evidențierii unor aspecte identitare ale minorității germane: origine, istorie, viață spirituală, cultură materială, artă, tradiții și viață cotidiană. Dincolo de ipostazele care surprind identitatea minorității germane, expoziția urmărește să scoată în evidență contribuțiile însemnate ale comunității germane la progresul societății românești. În acest sens, sunt aduse în atenția publicului personalități ale germanilor din România remarcabile sub aspect spiritual, dar și social, importante pentru incontestabilul aport istoric, cultural și artistic adus societății europene.

Discursul expozițional intenționează cuprinderea unor mărturii ale istoriei contemporane privind deportările executate pe criteriu etnic în România anilor 1944-1945, exilul germanilor din România și, nu în ultimul rând, prezentarea activității și implicării culturale ale comunității contemporane germane din România în societatea actuală. În acest sens, vor fi incluse în expoziție: un montaj video al artistului fotograf luxemburghez Marc Schroder, cu interviuri ale unor supraviețuitori germani originari din Transilvania, și un montaj video realizat de Centrul de dialog și de cultură Friedrich Teutsch al Bisericii Evanghelice C.A. din România, Sibiu.

Sprijinul definitoriu al instituțiilor ecleziastice reprezentative deopotrivă pentru Bisericile Romano-Catolică și Evanghelică C.A., păstrătoare ale unui prețios patrimoniu caracteristic germanilor din România, este unul dintre cele mai importante pentru proiectele expoziționale de până în prezent desfășurate la sediul muzeului.

Conceptual, dar și material, expoziția a primit, încă din etapa proiectării, sprijinul partenerilor reprezentativi ai Bisericii Evanghelice C. A. din România: Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice C.A. din Sibiu, Consistoriul Districtual al Bisericii Evanghelice C.A. Mediaș, Consistoriul Districtual al Bisericii Evanghelice C.A. Sighișoara, Consistoriul Districtual al Bisericii Evanghelice C.A. Brașov, Parohia Bisericii Evanghelice din Cisnădie, Biserica Evanghelică C.A din București, cunoscută sub numele de Biserica Luterană.

Expoziția a beneficiat, din partea instituțiilor ecleziastice romano-catolice, de parteneriatul Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara, Episcopiei Romano-Catolice de Satu Mare, Episcopiei Romano-Catolice de Oradea, Parohiei Romano-Catolice Sibiu Centru.

Expoziția se bucură de prezența inedită a unor artefacte din colecții private: colecția Martin Rill, colecția Oswald Zerwes, colecția Institutului Bucovina al Universității Augsburg, prin bunăvoința domnului Luzian Geier, colecția Daniel Banner, colecția Dragoș Stăncescu.

 Dintre obiectele de patrimoniu excepționale prezentate în expoziție, menționăm, în categoria argintărie, alături de piesele Muzeului Național Brukenthal și Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, monstranța Domului romano-catolic din Timișoara.

Dintre piesele confesionale remarcabile, Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice C.A. din România prezintă altarul confesional de la Dobârca, datat în secolul al XVII-lea, amvonul pictat de la Drăușeni, o capodoperă a secolului al XVIII-lea, alături de o bogată colecție de carte ecleziastică și obiecte dedicate cultului bisericii evanghelice. Viața urbană din evul mediu este reflectată în mod excepțional de artefactele  Muzeului Județean de Istorie Brașov, Muzeului Județean Târgu Mureș și Muzeului Municipal Mediaș. Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu ne încântă, ca de fiecare dată, cu prezentarea mobilierului pictat al sașilor din Transilvania. Din colecțiile de carte rară, Muzeul Național de Istorie a României va prezenta, alături de Breviarul Brukenthal, din partea Muzeului Național Brukenthal, Codexul Altemberger. Alături de acestea vor fi expuse cărți, documente și hărți cu caracter inedit, piese de vestimentație, piese de uz laic și ecleziastic caracteristice grupurilor germane din România.

Expoziţia va fi deschisă în perioada 12 iunie – 2 septembrie 2019 și va putea fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 18:00.

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.