Expoziția se concentrează pe lucrări istorice din anii ’80 și ’90 pentru a sublinia semnificația acestora atât în practica artistică a Marilenei Preda Sânc, cât și în peisajul artei contemporane românești.
MARILENA PREDA SÂNC: SUBJECTIVE (DE)CONSTRUCTIONS
6 iunie — 3 august 2019
VERNISAJ: Joi, 6 iunie, ora 19:00
Gaep — Str. Plantelor 50, București
gaepgallery.com | @gaepgallery | @gaep.gallery
#gaep | #MarilenaPredaSanc
Gaep anunță Subjective (De)constructions (6 iunie — 3 august 2019), cea mai cuprinzătoare prezentare de până acum într-o galerie de artă din București a lucrărilor Marilenei Preda Sânc din anii ’80 și ’90 având ca teme centrale corpul și relația dintre spațiul abstract și cel intim. Desfășurată pe ambele etaje ale galeriei, expoziția evidențiază mijloacele de exprimare la care Marilena Preda Sânc a recurs în ultimul deceniu al perioadei comuniste și în primii ani de libertate de după Revoluție, precum și rolul ei ca una dintre primele exponente ale mișcării feministe din România. Aceasta este cea de-a doua expoziție personală a artistei la Gaep.
Practica multidisciplinară a Marilenei Preda Sânc include pictură, desen, obiect, colaj, instalație, performance, video, cărți de artist ș.a. Subjective (De)constructions reunește picturi, desene și fotografii cu intervenții din seriile Module și Body-Space, două dintre cele mai importante serii de lucrări realizate de artistă pe parcursul anilor ’80, și o selecție de piese video din deceniul următor, ce reflectă centralitatea corpului în tematica operei sale.
În anii ’80, Marilena Preda Sânc a găsit în abstracțiune o posibilitate de exprimare. În seria Module, forme arhitecturale litologice se dezvoltă după legități sonore, generând universuri posibile sau probabile. Uneori, se află într-un echilibru precar din cauza structurii lor interne, afectată de fisuri, dar adesea și din cauza poziționării lor pe muchie, o posibilă metaforă pentru condiția artistului.
Seria Body-Space, din aceeași perioadă, constă în fotografii nud ale artistei peste care sunt suprapuse desene similare cu structurile modulelor și fragmente de natură. Considerate experimentale la momentul realizării lor, aceste fotografii cu intervenții dezvăluie analogia dintre formele organice și cele arhitecturale, precum și posibilitatea de a converti corpul feminin într-o unitate de măsură a realității.
Începând să lucreze cu video și performance în anii ’90, Marilena Preda Sânc a continuat să-și transforme propriul corp într-un „spațiu pentru meditație, un peisaj interior/exterior construit din amintiri personale și colective”, în cuvintele ei. Lucrări precum video performance-ul Bodyscape, Handscape, Mindscape și poemul vizual Passing, ambele incluse în expoziția de la Gaep, sunt succesiuni de imagini metaforice ce explorează corpul și mentalul în relație cu natura și arta. Printre lucrările video din expoziție se mai numără Brief Autobiography, o succintă prezentare serios-ironică a vieții ei de artist; la baza sa se află un performance live pe Internet pe care Marilena Preda Sânc l-a realizat în timpul unei rezidențe Franklin Furnace, în New York.
„Complexitatea lucrărilor și o continuă luare de poziție critică în privința aspectelor sociopolitice formează firul roșu al celei de-a doua expoziții a Marilenei Preda Sânc la Gaep, ce reflectă angajamentul galeriei de a prezenta practici care au contribuit în mod semnificativ la dezvoltarea discursului artistic în regiune”, spune curatorul Tevz Logar.
1. Marilena Preda Sânc, Aggressiveness, 1983, ulei pe pânză, 140x140cm, prin amabilitatea artistei și a galeriei Gaep 2. Marilena Preda Sânc, Inside, 1993, video performance, 30 sec., VHS, cadru din video, prin amabilitatea artistei și a galeriei Gaep 3. Marilena Preda Sânc, Bodyscape, Handscape, Mindscape, 1993, video performance, 5 min. 30 sec., VHS, cadru din video, prin amabilitatea artistei și a galeriei Gaep
Scurtă biografie
Marilena Preda Sânc (n. 1955) trăiește și lucrează în București. Doctor în Arte Vizuale, este profesoare la Universitatea Națională de Arte din București și autoarea unor scrieri de specialitate axate pe arta în spațiul public, feminism și eco-art. Din 1980, lucrările ei au fost prezentate în muzee, galerii, bienale și festivaluri de artă, târguri internaționale de artă, conferințe și evenimente media. Printre expozițiile personale recente se numără: Thinking on Art Nature Society (Centrul Cultural „Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului” Mogoșoaia, 2019), Calling Earth Back to Art (Galeria Calina, Timișoara, 2015), Crossing Worlds (FIVE PLUS Art Gallery, Viena, 2014), Mecanismele imaginii (Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Brukenthal, 2012), Libertate în labirint (Muzeul de Artă din Cluj, 2012) și Utopii/Cotidiene Crossing Self-Histories 1981-2011 (Muzeul Național de Artă Contemporană, 2011). Lucrările ei se află în colecții instituționale precum Muzeul Național de Artă Contemporană din București, Muzeul de Artă din Oradea, Albertina Art Collections din Viena, Kunsthalle Nurnberg și Centro d’Arte Spaziotempo din Florența, precum și în colecții private din întreaga lume. A inițiat și a fost prezentă în expoziția internațională Good Girls. Memory, Desire, Power, dedicată artei contemporane produse de femei (Muzeul Național de Artă Contemporană, 2013). În 2004 a primit Ordinul Meritul Cultural, în 2010 – Diploma de Excelență acordată de Facultatea de Arte și Design din Timișoara, iar în 2017 – premiul secțiunii Back to the Future, odată cu prezentarea organizată de Gaep (numită atunci Eastwards Prospectus) la târgul internațional Artissima.
Prima expoziție personală a Marilenei Preda Sânc la Gaep a fost But It Got Too Cold (2015). De asemenea, artista a fost prezentă în group show-ul ‘Seeing Ourselves Sensing’ (2017).
Despre Gaep
Gaep este o galerie de artă contemporană cu un program vibrant de expoziții dedicate unor valori confirmate din arta internațională, precum și unor artiști în afirmare, ale căror lucrări au o putere de fascinație la nivel internațional. Înființată în 2014, de Andrei Breahnă (manager cultural și colecționar de artă) și Raluca Șoaita (arhitect și colecționar de artă), galeria are un spațiu versatil de expunere, care permite organizarea simultană a două expoziții sau desfășurarea uneia de amploare pe două niveluri.
Recent Comments