În perioada 7-8 iunie 2019, în cadrul Casei de Cultură a Studenților din Petroșani, se organizează Festivalul de Fotografie ”Locuri de lângă noi” care aduce la un loc fotografi și iubitori de imagine tehnică. În cadrul festivalului, anul acesta sunt organizate o serie de ateliere de fotografie creativă, de la concept și idee, și până la tehnică și experiment, conduse de fotografi precum Ovidiu Manolescu, Raoul Poenar și Cătă Tibori.

De asemenea, în cadrul festivalului, tinerii elevi și studenți, pasionați de această artă, sunt invitați să participe, în 8 iunie, la un marș foto aflat sub tematica ”Oameni de lângă noi” care se finalizează sub formă de competiție fotografică. Lucrările cele mai bune fiind ulterior premiate și, mai ales, discutate de către studenții din cadrul specializării Foto-Video de la Facultatea de Artă și Design din Timișoara, care vor fi prezenți pentru a oferind sugestii și diverse corecturi atât la fotografiile din competiție cât și la portofoliile personale ale participanților doritori. Tot în 8 iunie se va vernisa expoziția de fotografie a studenților amintiți ulterior, care propune o descriere vizuală și creativă a activităților și temelor din cadrul specializării Foto-Video.

Festivalul, organizat și coordonat de Lect. Univ. Dr. Lavinia Hulea, directorul Casei de Cultură a Studenților din Petroșani, și artistul fotograf Petrișor Crăciunoiu, fotograf freelancer în Marea Britanie, îi are ca invitați pe Dr. Cristian Graure, artist vizual și profesor în cadrul Facultății de Arte și Design din Timișoara, și pe Dani Bocșe, artist vizual și profesor în cadrul Liceului de Arte ”Sigismund Toduță” din Deva.

Întreg proiectul este finanțat de Autoritatea Națională pentru Sport și Tineret din România.

La începuturile modernităţii, fotografia prin imaginea înregistrată analogic se remarca printre artele vizuale ca fiind o referinţă în ceea ce priveşte realitatea estetică, prin variate şi complexe implicaţii în viaţa socială a oamenilor, fiind recunoscută în prezent prin forma sa digitală, ca un fenomen al culturii vizuale de masă, extinsă indefinit prin funcţia sa generică.  

Intitulat generic Locuri de lângă noi, festivalul de fotografie organizat de Casa de Cultură a Studenţilor din Petroşani prin Ministerul Tineretului și Sportului, revine cu cea de-a 8-a ediţie, devenit o consecinţă firească a creşterii interesului pentru fotografie, fiind adresată profesioniştilor din domeniu, studenţilor şi publicului extins, reuniţi sub auspiciile pasiunii comune pentru imagine.

În acest context, în urmă cu opt ani s-a născut ideea unui eveniment destinat în exculsivitate fotografiei, eveniment care a debutat din inițiativa unor iubitori de imagine şi din dorinţa de a (re)aduce în regiunea de vest a ţării un context fiabil pentru această activitate, devenind între timp un demers instituţional care şi-a propus să promoveze activ domeniul, şi care în scurt timp a depăşit graniţele judeţului de origine.     

Astfel, iniţiativa desfășurării festivalului a fost demarată de către artistul fotograf Petrişor Crăciunoiu, împreună cu regretatul fotograf Ovidiu Raţiu, profesorul Dorel Găină de la Universitatea de Artă şi Design din Cluj şi Lect. univ. dr. Lavinia Hulea, care şi-au propus să susţină acest demers cu profesionalism, canalizând sub genericul amintit o serie de manifestări şi parteneriate create cu instituții de învăţământ superior din ţară: Universitatea din Petroşani, Universitatea de Artă şi Design din Cluj şi în prezent cu Universitatea de Vest din Timişoara, prin Facultatea de Arte şi Design.

Varietatea temelor propuse pe parcursul ediţiilor precedente au culminat cu sublinierea rolului imaginii fotografice în raport cu experienţele culturale, specifice realităţii sociale locale sau ca un instrument util în identificarea oscilației culturale create de tranziţia specifică perioadei contemporane. Tematicile şi ateliere practice au fost susţinute constant pe parcursul edițiilor evenimentului prin module practice de fotografie, workshop-uri, prezentări de portofolii, echipamente şi accesorii tehnice.

Bazându-se şi pe schimburile de experienţe acumulate prin sesiunile fotografice propuse în natură de către asociaţia Adventure Photo Team, cei doi fotografi amintiţi au pus bazele unui festival unde participanţii şi publicul sunt antrenaţi constant în dialog cu specialiştii, formând astfel încă din timpul evenimentului, fonduri de analiză vizuală ale imaginilor propuse în concurs, caracterizate printr-o critică estetică şi constructivă, care canalizează şi încurajază astfel activitatea viitorilor artiști fotografi.

(Cristian Graure)

Invitaţi:

Cristian Graure, artist vizual și profesor (Facultatea de Arte şi Design din Timişoara)

Daniel Bocşe, artist vizual și profesor (Liceul de Arte Sigismund Toduță din Deva)

Programul festivalului:

Vineri

– orele 16.00 Deschiderea oficială – vernisajul lucrărilor studenţilor şi expunerea tematicii festivalului

Sâmbătă

 – orele 10.00 Atelierele de creaţie:

                        Ovidiu Manolescu (Înapoi la Origini)

                        Raoul Poenar (Tehnici experimentale în fotografia de portret)

                        Câtă Tibori (Lumini, modificatori, exponometre)

– orele 12.00 Startul pentru itinerarul fotografic cu tema Oameni de lângă noi

– orele 14.00 Predarea imaginilor realizate

– orele 15.00 Jurizarea imaginilor şi premierea câştigătorilor