Ziua de marți, 14 mai 2019 va aduce pe simezele Galeriei Casa Matei lucrările următorilor doi concurenți din cadrul competiției de proiecte expoziționale individuale “EXPO MARATON 2019”, ediția a IX-a, proiect realizat cu sprijinul Steelcase, Coramet și Rembrandt Graphic Center și cu susținerea Primăriei Cluj-Napoca și a Consiliului Local. Este vorba despre Cătălin Tăvală, anul I master, grafică – Overturned și Heidi-Ștefania Tradnik, anul II master, sculptură – States of Mind. Vernisajul va avea loc marți, 14.05.2019, ora 19:00, în Galeria Casa Matei din incinta Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca.

Câștigător al Premiul Publicului în funcție de numărul total de voturi și bucurându-se de o vizită de documentare la  Bienala de Artă Contemporană de la Veneția în anul 2017, Cătălin Tăvală revine la Expo Maraton cu un nou proiect artistic intitulat Overturned. Proiectul propus are ca reper esențial evenimentele bruște și neprevăzute din cotidianul individual sau colectiv care conduc la pierderea echilibrului prin anumite deformări organice sau psihice. Tema pune în lumină aspectul sumbru al orașului contemporan saturat de întâmplări precum accidente, subiecte obscure care distorsionează realitatea și dau naștere unor imagini sensibile, în care condiția umană este descrisă uneori ca o absurditate brută. Lucrările prezentate sunt realizate în tehnici diferite, pornind de la o abordare analitică folosind uleiul pe pânză, apelând ulterior la tehnica monotipiei, prin care imaginea se schimbă, datorită elementelor abstracte. Paleta de culori folosită de tânărul grafician este destul de redusă, accentul cazând pe obscuritate sau pe modul în care culorile se suprapun necontrolat. Tehnica monotipiei îi permite lui Cătălin Tăvală să exploateze posibilitățile oferite de procesul de tipărire, care uneori generează o impresie de asimetrie și imperfecțiune ceea ce subliniază relația cu subiectul.

Heidi-Ștefania Tradnik propune la rândul său proiectul cu titlul Stări de spirit, care are ca idee de bază materializarea unor reflecții personale legate de influența gândurilor asupra propriei persoane, exprimarea plastică a acestora, transformarea lor din realitate psihologică în realitate fizică.

Tânăra artistă experimentează materialitatea buretelui și capacitatea lui de a crea o structură în relație cu alte materiale. Heidi Tradnik a explorat diferite modalități de construcție și limitele lor, încercând să dea o formă vizuală unor cugetări legate de aspecte psihologice precum: indecizia, gândurile negative, constrângerea, timiditatea, ș.a.. Proiectul s-a născut din încercarea de a ilustra ideea că unele gânduri sunt dăunătoare, supărătoare și rămân adesea „înțepenite” în minte.

Galeria Casa Matei vă așteaptă să participați la evenimentele lunii mai și să decideți câștigătorul marelui premiu.

Eveniment realizat cu sprijinul Primăriei municipiului Cluj-Napoca și a Consiliului Local

Sponsori: Steelcase, Coramet, Let’s Coffee, Rembrandt Graphic Centre și Via Viticola Sarica Niculițel

Partener principal: Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj

Parteneri media: Radio Cluj, Făclia, Modernism.ro

Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, Galeria Casa Matei, Asociația Universitart a UAD Cluj-Napoca și ASUAD organizează în perioada 7 – 31 mai 2019 cea de-a noua ediție a proiectului “EXPO MARATON 2019”. Manifestarea este susținută de către Primăria municipiului Cluj-Napoca și Consiliul Local, alături de sponsorii Steelcase, Coramet, Let’s Coffee, Rembrandt Graphic Centre și Via Viticola Sarica Niculițel. Partener principal Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj. Competiția se adresează studenților și masteranzilor Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca și va debuta marți, 7 mai 2019, ora 19.00, în Galeria Casa Matei cu o expoziție de pictură semnată de Dumitrașcu Călin-Ștefan, anul III, pictură – Aether și una de ceramică realizată de Vanessa Singenzia, anul III, ceramică-sticlă-metal – Stage Playground.

Celor două expoziții li se vor adăuga în fiecare zi de marți și de joi până în data de 30 mai 2019, alte 14 expoziții, după cum urmează: joi, 9 mai 2019 Feidi Georgiana, anul I master, foto-video – Visible in invisible și Blaj Ionela, anul II master, pictură – Harlequin; marți, 14 mai 2019 Cătălin Tăvală, anul I master, grafică – Overturned și Heidi-Ștefania Tradnik, anul II master, sculptură – States of Mind; joi, 16 mai 2019 Vasilescu Alexandra, anul II, grafică – Ephemeridae și Șonfălean Maria – Laura, anul II master, pictură – Obsesia obstacolului; marți, 21 mai 2019 Chițimuș Costel, anul III, pictură – 361.068 ha și Hîngan Andrei, anul II, foto-video – Im-Previzibil;  joi, 23 mai 2019 Andacs Robert, anul II master, pictură – Where Did All People Go? și Ureczki-Lázár Melinda, anul III, grafică – Exi(s)t; marți 28 mai 2019 Szekely Sevan, anul I master, pictură – Ce văd jaluzelele londoneze? și Bartus Csilla, anul I master, grafică – [email protected]; în ultima zi de competiție, joi, 30 mai 2019, vor fi prezenți pe simeze Pop Adriana Mihaela, anul III, grafică – Elusive și Fodor Marius, anul II master, pictură – CLUJ 24/7.

Festivitatea de premiere va avea loc în data de 31 mai 2019, premiile principale fiind acordate pe baza votului publicului și constând în călătorii de documentare la Bienala Internațională de Artă Contemporană de la Veneția. În cadrul festivității de premiere vor mai fi acordate cu sprijinul Steelcase și Rembrandt Graphic Centre premii pe categoriile votate – aspectul expoziției, calitatea conceptului și calitatea lucrărilor, precum și cele două premii dedicate materialelor video de 1 minut. Tot atunci vor fi înmânate și premiile din partea partenerilor Expo Maraton din acest an: Institutul Cultural Francez Cluj, Centrul Cultural German Cluj-Napoca, Institutul Polonez din București, Fundația PLAN B, Fundația Triade, Sector 1 Gallery București, Zorzini Gallery București, Bazis Contemporary Art Platform, Galeria Șoimii Patriei, Lateral ArtSpace, Galeria Nano, Atelier Patru și Matca.

Scopul principal al manifestărilor artistice inițiate prin intermediul “Expo Maraton” este de a genera o platformă de lansare pentru tinerii artiști și de a-i motiva pe aceștia în a crea un dialog cu publicul larg. De la prima ediție până astăzi, peste 130 de studenți și-au făcut debutul artistic în cadrul Expo Maraton, 27 dintre aceștia bucurându-se de excursii de documentare în importante centre internaționale dedicate artei contemporane (Veneția, Londra, Liverpool, Kassel, Lodz, Basel), peste 50 având șansa de a-și expune ulterior proiectele în cadrul altor galerii, și 108 obținând premii cu valoare financiară susținute din bugetul proiectului (AFCN sau Primăria și Consiliul local Cluj-Napoca).

Edițiile anterioare ale evenimentului s-au bucurat de un public numeros (peste 500 de vizitatori pentru fiecare eveniment) și au fost receptate pozitiv în comuniutatea artistică, în social media și în mass-media.

Galeria Casa Matei vă așteaptă să participați la evenimentele lunii mai și să decideți câștigătorul marelui premiu.

Eveniment realizat cu sprijinul Primăriei municipiului Cluj-Napoca și a Consiliului Local

Sponsori: Steelcase, Coramet, Let’s Coffee, Rembrandt Graphic Centre și Via Viticola Sarica Niculițel

Partener principal: Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj

Parteneri media: Radio Cluj, Făclia, Modernism.ro